Szilvás gombóc

Fahéjas szilvás gombóc

Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: közepes

A szilvás gombóc az egyik legnépszerűbb desszertnek számít, és mindenkit visszarepít a gyermekkori emlékekhez, hiszen ez egy igazán ikonikus desszert. Nyáron a szilva szezonban szinte bármikor elkészíthetjük ezt a finomságot!

Fahéjas szilvás gombóc

Fahéjas szilvás gombóc

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

55

perc

Hozzávalók

  • 250 gramm liszt

  • 25 gramm cukor

  • 1/4 teáskanál

  • 1 teáskanál sütőpor

  • 1 darab tojás

  • 1 evőkanál olvasztott vaj

  • 125 ml tej

  • 16 darab magozott szilva

  • 4 evőkanál vaj

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • 1/4 bögre morzsa cukor a szóráshoz

Elkészítés

  • Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és sütőport.
  • Egy másik tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és tejet. Keverjük össze alaposan.
  • Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, majd gyúrjuk össze, amíg egy rugalmas tésztát kapunk.
  • Fedjük le a tésztát és hagyjuk pihenni 10-15 percig.
  • Közben mossuk meg és magozzuk ki a szilvákat.
  • Oszlassuk el a tésztát 16 egyforma darabra.
  • Vegyünk egy darab tésztát, nyújtsuk ki tenyérrel, majd helyezzünk rá egy szilvát. Csavarjuk be a tésztát a szilva köré, és formázzunk belőle egy gombócot.
  • Ismételjük meg a folyamatot az összes tészta darabbal és szilvával.
  • Egy nagy lábasban forraljunk fel vizet, majd sózzuk meg. Tegyük bele a szilvásgombócokat, és főzzük 10-12 percig, amíg a tészták megpuhulnak és feljönnek a víz tetejére.
  • Közben készítsük elő a forgatáshoz szükséges vajat egy serpenyőben. Olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk bele az őrölt fahéjat és morzsa cukrot. Keverjük össze, amíg a cukor felolvad.
  • Amikor a gombócok megfőttek, szűrjük le őket, majd helyezzük át a serpenyőbe a vajba.
  • Forgassuk át óvatosan a gombócokat a vajban, hogy minden oldalukon bevonódjanak a fahéjas cukorral.
  • Tálaljuk a szilvásgombócokat melegen porcukorral megszórva. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com