A szilvás gombóc az egyik legnépszerűbb desszertnek számít, és mindenkit visszarepít a gyermekkori emlékekhez, hiszen ez egy igazán ikonikus desszert. Nyáron a szilva szezonban szinte bármikor elkészíthetjük ezt a finomságot!
Fahéjas szilvás gombóc
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
15
percElkészítés
40
percÖsszesen
55
percHozzávalók
250 gramm liszt
25 gramm cukor
1/4 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 darab tojás
1 evőkanál olvasztott vaj
125 ml tej
16 darab magozott szilva
4 evőkanál vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 bögre morzsa cukor a szóráshoz
Elkészítés
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és sütőport.
- Egy másik tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és tejet. Keverjük össze alaposan.
- Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, majd gyúrjuk össze, amíg egy rugalmas tésztát kapunk.
- Fedjük le a tésztát és hagyjuk pihenni 10-15 percig.
- Közben mossuk meg és magozzuk ki a szilvákat.
- Oszlassuk el a tésztát 16 egyforma darabra.
- Vegyünk egy darab tésztát, nyújtsuk ki tenyérrel, majd helyezzünk rá egy szilvát. Csavarjuk be a tésztát a szilva köré, és formázzunk belőle egy gombócot.
- Ismételjük meg a folyamatot az összes tészta darabbal és szilvával.
- Egy nagy lábasban forraljunk fel vizet, majd sózzuk meg. Tegyük bele a szilvásgombócokat, és főzzük 10-12 percig, amíg a tészták megpuhulnak és feljönnek a víz tetejére.
- Közben készítsük elő a forgatáshoz szükséges vajat egy serpenyőben. Olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk bele az őrölt fahéjat és morzsa cukrot. Keverjük össze, amíg a cukor felolvad.
- Amikor a gombócok megfőttek, szűrjük le őket, majd helyezzük át a serpenyőbe a vajba.
- Forgassuk át óvatosan a gombócokat a vajban, hogy minden oldalukon bevonódjanak a fahéjas cukorral.
- Tálaljuk a szilvásgombócokat melegen porcukorral megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com