Fahéjas kalács

Hagyományos fahéjas kalács

Elkészítési idő: 2 óra 35 perc Nehézség: közepes

A fahéjas kalács egy meleg, fűszeres desszert, ami azonnal otthonossá varázsolja a konyhát. Ez a kelt tésztás finomság tökéletes kísérője egy bögre forró italnak, legyen az kávé vagy tea.

Fahéjas kalács

Fahéjas kalács

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

35

perc
Kelesztési idő

1

óra 

30

perc
Összesen

2

óra 

35

perc

Hozzávalók

  • 500 gramm finomliszt

  • 250 ml tej

  • 70 gramm cukor

  • 1 csomag szárított élesztő

  • 75 gramm vaj

  • 1 darab tojás

  • 1 csipet

  • 2 teáskanál őrölt fahéj

  • 100 gramm barna cukor

  • 50 gramm puha vaj

Elkészítés

  • Keverjük össze a langyos tejet, az élesztőt és egy teáskanál cukrot egy kis tálban. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót, az őrölt fahéjat és szegfűszeget. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, az élesztős tejet és a tojásokat. Gyúrjuk össze alaposan, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
  • Fedjük le a tésztát egy nedves konyharuhával, és hagyjuk kelni egy meleg helyen körülbelül 1 órán át.
  • Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk át egy kicsit, hogy visszaessen, majd formázzuk meg a kívánt alakú kalácsot. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a tésztát két vagy három részre osztjuk, mindegyiket külön hosszúkásra nyújtjuk, majd összefonjuk őket.
  • Helyezzük a kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk további 30 percig kelni.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A kalács tetejét kenjük meg egy felvert tojással, hogy szép fényes és aranybarna legyen a sütés után.
  • Süssük a kalácsot 35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával a sütési idő felénél.
  • Hagyjuk a kalácsot a tepsiben 10 percig hűlni, majd helyezzük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com