A fahéjas kalács egy meleg, fűszeres desszert, ami azonnal otthonossá varázsolja a konyhát. Ez a kelt tésztás finomság tökéletes kísérője egy bögre forró italnak, legyen az kávé vagy tea.
Fahéjas kalács
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
30
percElkészítés
35
percKelesztési idő
1
óra30
percÖsszesen
2
óra35
percHozzávalók
500 gramm finomliszt
250 ml tej
70 gramm cukor
1 csomag szárított élesztő
75 gramm vaj
1 darab tojás
1 csipet só
2 teáskanál őrölt fahéj
100 gramm barna cukor
50 gramm puha vaj
Elkészítés
- Keverjük össze a langyos tejet, az élesztőt és egy teáskanál cukrot egy kis tálban. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót, az őrölt fahéjat és szegfűszeget. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, az élesztős tejet és a tojásokat. Gyúrjuk össze alaposan, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
- Fedjük le a tésztát egy nedves konyharuhával, és hagyjuk kelni egy meleg helyen körülbelül 1 órán át.
- Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk át egy kicsit, hogy visszaessen, majd formázzuk meg a kívánt alakú kalácsot. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a tésztát két vagy három részre osztjuk, mindegyiket külön hosszúkásra nyújtjuk, majd összefonjuk őket.
- Helyezzük a kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk további 30 percig kelni.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A kalács tetejét kenjük meg egy felvert tojással, hogy szép fényes és aranybarna legyen a sütés után.
- Süssük a kalácsot 35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával a sütési idő felénél.
- Hagyjuk a kalácsot a tepsiben 10 percig hűlni, majd helyezzük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com