Az első chilis babot Texas államban kotyvasztották. Számos elkészítési módja létezik, aminek leginkább az alkotó fantáziája szab határt. Vannak, akik csokival szeretik, mások a fahéjra esküsznek. Ez az igazán laktató egytálétel otthon is pillanatok alatt elkészíthető. Lássuk is a receptet.
Eredeti mexikói chilis bab
Fogás: főétel, egytálételKonyha: tex-mexNehézség: könnyű
Adag
4
Előkészítés
10
percFőzés
45
percÖsszesen
55
percHozzávalók
1 fej vöröshagyma
1 db paprika
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál chili
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál kömény
500 g sovány darált marhahús
1 kocka marhalevesalap
400 g apróra kockázott paradicsom
1 teáskanál cukor (vagy egy-két kocka étcsokoládé)
2 evőkanál paradicsompüré
½teáskanál száraz majoranna
410 g konzerv vörösbab
a találáshoz főtt rizs és ízlés szerint tejföl
Elkészítés
- Kezdésnek összeaprítjuk a vöröshagymát, a paprikát a fokhagymát, majd a hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. Ezután nyakon öntjük fokhagymával, fűszerekkel, és néhány percig kevergetjük.
- Ezt követően mehet bele chilis bab lelke, a marhahús, majd addig pároljuk-főzzük, amíg szépen elveszíti az eredeti rózsaszín színét. Közben 300 ml forró vízzel, marhahús-leveskockával és fűszerekkel elkészítjük a szószalapot, majd ráöntjük a húsra, és hozzáadjuk a paradicsomot, majorannát, sót, borsot. Óvatosan, alacsonyabb hőfokon 20 percig pároljuk.
- Újabb tíz percig forraljuk vele, és ha túl száraznak érezzük a mixet, adjunk hozzá vizet – no meg fűszereket, több kell majd, mint gondolnánk.
- A tálalás előtt hagyjuk állni tíz percig, az éppen elég lesz arra, hogy megterítsünk, és a tányérra készítsük a főtt rizst, továbbá a díszítéshez a tejfölt.
Megjegyzések
Fotó: canva.com