Mexikói chilis bab

Eredeti mexikói chilis bab

Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: könnyű

Az első chilis babot Texas államban kotyvasztották. Számos elkészítési módja létezik, aminek leginkább az alkotó fantáziája szab határt. Vannak, akik csokival szeretik, mások a fahéjra esküsznek. Ez az igazán laktató egytálétel otthon is pillanatok alatt elkészíthető. Lássuk is a receptet.

Eredeti mexikói chilis bab

Fogás: főétel, egytálételKonyha: tex-mexNehézség: könnyű
Adag

4

Előkészítés

10

perc
Főzés

45

perc
Összesen

55

perc

Hozzávalók

  • 1 1 fej vöröshagyma

  • 1 1 db paprika

  • 2 2 gerezd fokhagyma

  • 1 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 1 teáskanál chili

  • 1 1 teáskanál pirospaprika

  • 1 1 teáskanál kömény

  • 500 g 500 sovány darált marhahús

  • 1 1 kocka marhalevesalap

  • 400 g 400 apróra kockázott paradicsom

  • 1 1 teáskanál cukor (vagy egy-két kocka étcsokoládé)

  • 2 2 evőkanál paradicsompüré

  • ½teáskanál száraz majoranna

  • 410 g 410 konzerv vörösbab

  • a találáshoz főtt rizs és ízlés szerint tejföl

Elkészítés

  • Kezdésnek összeaprítjuk a vöröshagymát, a paprikát a fokhagymát, majd a hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. Ezután nyakon öntjük fokhagymával, fűszerekkel, és néhány percig kevergetjük.
  • Ezt követően mehet bele chilis bab lelke, a marhahús, majd addig pároljuk-főzzük, amíg szépen elveszíti az eredeti rózsaszín színét. Közben 300 ml forró vízzel, marhahús-leveskockával és fűszerekkel elkészítjük a szószalapot, majd ráöntjük a húsra, és hozzáadjuk a paradicsomot, majorannát, sót, borsot. Óvatosan, alacsonyabb hőfokon 20 percig pároljuk.
  • Újabb tíz percig forraljuk vele, és ha túl száraznak érezzük a mixet, adjunk hozzá vizet – no meg fűszereket, több kell majd, mint gondolnánk.
  • A tálalás előtt hagyjuk állni tíz percig, az éppen elég lesz arra, hogy megterítsünk, és a tányérra készítsük a főtt rizst, továbbá a díszítéshez a tejfölt.

Fotó: canva.com