Bolognai

Eredeti bolognai recept

Elkészítési idő: 4 óra 10 perc Nehézség: közepes

A bolognai az egyik legkedveltebb olasz étel az egész világon. Bár az elkészítésének számos módja létezik, az eredeti bolognait nem spagetti tésztával tálalják, hanem házi készítésű tagliatellével. Most megmutatjuk, hogyan készül a hamisítatlan Emilia-Romagna tartománybeli tésztaétel.

Eredeti bolognai recept

0.0 0 szavazat
Fogás: tésztaételKonyha: olaszNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

3

óra 

40

perc
Összesen

4

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • 30 dkg darált marhahús

  • 15 dkg darált sertéshús

  • 5 dkg vaj

  • 1,25 dl tej

  • 1 db közepes sárgarépa

  • 1 db zellerszár

  • 1 db vöröshagyma

  • 1 evőkanál sűrített paradicsom

  • bors (ízlés szerint)

  • só (ízlés szerint)

  • 1,25 dl száraz vörösbor

  • olaj

Elkészítés

  • A darált marha- és sertéshúst ízlés szerint sózzunk és borsozzuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Ha kész, tegyük félre.
  • Megtisztítjuk a hagymát és a zöldségeket, majd felaprítjuk őket.
  • A hús pirításához használt serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a zöldségeket, és folyamatos kevergetés mellett addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul.
  • Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, és időnként megkeverve öt percig rotyogtatjuk.
  • Kanalazzuk vissza a serpenyőbe a darált húst, öntsük fel a borral, és nagy lángon forraljuk össze két perc alatt.
  • Végül takarjuk le, és a lehető legkisebb lángon kezdjük el gyöngyöztetni. Ízlés szerint a mártást is sózhatjuk-borsozhatjuk. Ha szükséges, időnként pótoljuk a folyadékot. Három óra elteltével öntsük fel tejjel, és így főzzük még további negyven percig.
  • Bolti vagy házi tagliatelle tésztával tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Tipp: A bolognai frissen is nagyon finom, de másnap még jobb: ekkor ugyanabban a serpenyőben, kevés tej hozzáadásával kis lángon melegítsük fel.

Fotó: canva.com