A bolognai az egyik legkedveltebb olasz étel az egész világon. Bár az elkészítésének számos módja létezik, az eredeti bolognait nem spagetti tésztával tálalják, hanem házi készítésű tagliatellével. Most megmutatjuk, hogyan készül a hamisítatlan Emilia-Romagna tartománybeli tésztaétel.
Adag
4
adagElőkészítés
30
percElkészítés
3
óra40
percÖsszesen
4
óra10
percHozzávalók
30 dkg darált marhahús
15 dkg darált sertéshús
5 dkg vaj
1,25 dl tej
1 db közepes sárgarépa
1 db zellerszár
1 db vöröshagyma
1 evőkanál sűrített paradicsom
bors (ízlés szerint)
só (ízlés szerint)
1,25 dl száraz vörösbor
olaj
Elkészítés
- A darált marha- és sertéshúst ízlés szerint sózzunk és borsozzuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Ha kész, tegyük félre.
- Megtisztítjuk a hagymát és a zöldségeket, majd felaprítjuk őket.
- A hús pirításához használt serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a zöldségeket, és folyamatos kevergetés mellett addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul.
- Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, és időnként megkeverve öt percig rotyogtatjuk.
- Kanalazzuk vissza a serpenyőbe a darált húst, öntsük fel a borral, és nagy lángon forraljuk össze két perc alatt.
- Végül takarjuk le, és a lehető legkisebb lángon kezdjük el gyöngyöztetni. Ízlés szerint a mártást is sózhatjuk-borsozhatjuk. Ha szükséges, időnként pótoljuk a folyadékot. Három óra elteltével öntsük fel tejjel, és így főzzük még további negyven percig.
- Bolti vagy házi tagliatelle tésztával tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
- Tipp: A bolognai frissen is nagyon finom, de másnap még jobb: ekkor ugyanabban a serpenyőben, kevés tej hozzáadásával kis lángon melegítsük fel.
Fotó: canva.com