Lencsekrémleves

Egyszerű lencsekrémleves

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

A lencsekrémleves egy tápláló és ízletes étel, amely ideális választás lehet hideg téli napokon vagy egyszerűen csak egy könnyű ebéd vagy vacsora részeként.

Lencsekrémleves

Lencsekrémleves

0.0 0 szavazat
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 250 gramm lencse

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 darab sárgarépa

  • 1 darab fehérrépa

  • 2 evőkanál vaj

  • 1 liter zöldség- vagy csirkealaplé

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 0,5 teáskanál őrölt kurkuma

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Mossuk meg alaposan a lencsét hideg vízben, majd csepegtessük le.
  • Egy nagy fazékban hevítsük fel az olívaolajat vagy vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre, körülbelül 5 percig.
  • Adjuk hozzá a sárga- és fehérrépát, majd folytassuk a párolást további 5 percig.
  • Szórjuk bele az őrölt köményt és kurkumát, majd pirítsuk még 1-2 percig, hogy kihozzuk az aromákat.
  • Öntsük hozzá a lencsét a fazékba, majd öntsük fel az alaplével. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.
  • Hozzuk forrásra, majd csökkentsük a lángot, és főzzük lassú tűzön, fedő alatt kb. 30-40 percig, amíg a lencse megpuhul és a leves besűrűsödik.
  • Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet az állag igény szerint.
  • Ha a lencse megfőtt és a leves krémes állagú, vegyük le a tűzről, és turmixgép segítségével pürésítsük simára.
  • Ízlés szerint korrigáljuk a sóval és borssal.
  • Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel vagy korianderlevéllel, és opcionálisan kínálhatjuk tejföllel vagy joghurttal a tetején.
  • Melegen tálaljuk, és friss kenyérrel vagy pirítóssal kísérjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com