A lencsekrémleves egy tápláló és ízletes étel, amely ideális választás lehet hideg téli napokon vagy egyszerűen csak egy könnyű ebéd vagy vacsora részeként.
Lencsekrémleves
Fogás: levesKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
250 gramm lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
2 evőkanál vaj
1 liter zöldség- vagy csirkealaplé
1 teáskanál őrölt kömény
0,5 teáskanál őrölt kurkuma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a lencsét hideg vízben, majd csepegtessük le.
- Egy nagy fazékban hevítsük fel az olívaolajat vagy vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre, körülbelül 5 percig.
- Adjuk hozzá a sárga- és fehérrépát, majd folytassuk a párolást további 5 percig.
- Szórjuk bele az őrölt köményt és kurkumát, majd pirítsuk még 1-2 percig, hogy kihozzuk az aromákat.
- Öntsük hozzá a lencsét a fazékba, majd öntsük fel az alaplével. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.
- Hozzuk forrásra, majd csökkentsük a lángot, és főzzük lassú tűzön, fedő alatt kb. 30-40 percig, amíg a lencse megpuhul és a leves besűrűsödik.
- Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet az állag igény szerint.
- Ha a lencse megfőtt és a leves krémes állagú, vegyük le a tűzről, és turmixgép segítségével pürésítsük simára.
- Ízlés szerint korrigáljuk a sóval és borssal.
- Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel vagy korianderlevéllel, és opcionálisan kínálhatjuk tejföllel vagy joghurttal a tetején.
- Melegen tálaljuk, és friss kenyérrel vagy pirítóssal kísérjük. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com