Fehérbab főzelék

Egyszerű fehérbab főzelék

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc Nehézség: könnyű

Ha egy igazán különleges ételt szeretnél tálalni, a fehérbab főzelék a tökéletes választás. Ez a finom étel bármelyik évszakban megállja a helyét, és biztosan elkápráztatod vele a családod és barátaid. Jól passzol mellé a sült kolbász, a virsli vagy a fasírt is!

Fehérbab főzelék

Fehérbab főzelék

0 0 szavazat
Fogás: főzelékKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 

30

perc
Összesen

1

óra 

50

perc

Hozzávalók

  • 40 dkg száraz fehérbab

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2-3 darab babérlevél

  • 2 evőkanál evőkanál olaj

  • 2 dl tejföl

  • 2 evőkanál liszt

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • pirospaprika

  • füstölt hús (opcionális)

Elkészítés

  • A babot előző este áztassuk be hideg vízbe, majd másnap öblítsük le és tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a babérleveleket és egy kevés sót.
  • A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk apróra. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a lisztet. Vegyük le a tűzről és szórjuk meg pirospaprikával. Adjuk hozzá a tejfölt, egy kevés vizet és keverjük simára.
  • Amikor a bab megpuhult, öntsük hozzá a tejfölös rántást és keverjük jól el. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és ecettel savanyítsuk. Ha szükséges, hígítsuk vízzel.
  • Ha szeretnénk, tehetünk bele főtt húst vagy csontot is, és még főzzük egy kicsit együtt őket.
  • Tálaláskor vegyük ki a babérleveleket és a füstölt húst vagy csontot. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com