A csontleves egy hagyományos, tápláló és ízletes fogás, amely a magyar konyha egyik kedvelt fogása. Ezt a levest könnyű előállítása és tökéletes választás ha valami melegre, táplálóra vágynánk.
Csontleves
Fogás: levesKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
500 gramm marhacsont (pl. tarja, lapocka)
1 fej vöröshagyma
2 darab sárgarépa
2 csokor petrezselyem gyökér
1 darab zeller
2 gerezd fokhagyma
1 darab babérlevél
só ízlés szerint
friss apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
- A csontokat mossuk meg alaposan hideg vízzel.
- Helyezzük a csontokat egy nagy lábasba, és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje.
- Lassú tűzön forraljuk fel a vizet a csontokkal együtt.
- Amikor forrásba jött, vegyük le a tűzről, és szedjük le a habot a tetejéről.
- Adjuk hozzá a vöröshagymát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. Hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és a babérlevelet is.
- Ízlés szerint sózzuk meg a levest.
- Fedjük le a lábast, és hagyjuk lassú tűzön főni kb. 1 órán keresztül, vagy amíg a hús le nem válik a csontokról, és a zöldségek megpuhulnak.
- Amikor elkészült, szűrjük le a levet, hogy csak a tiszta csontleves maradjon.
- Tálaljuk melegen, friss apróra vágott petrezselyemmel megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com