Az egész kacsa sütése pataki tálban egy omlós, ízletes és látványos főétel. Remek választás az ünnepi asztalra, de hétköznap is egy különleges ízélményt ad!
Egész kacsa sütése pataki tálban
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
30
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra30
percHozzávalók
1 egész kacsa
4 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál friss kakukkfű
2 evőkanál friss rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 kg krumpli
4 darab sárgarépa
2 dl száraz fehérbor
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A kacsa belsejét sózzuk és borsozzuk, majd tegyük félre.
- Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes hőfokon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, kakukkfüvet és rozmaringot. Pároljuk kb. 5 percig, amíg a hagyma megpuhul.
- Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük hozzá az olívaolajat. Ezzel a keverékkel alaposan dörzsöljük be a kacsa bőrét.
- Egy pataki tálba rakjuk a kacsát, majd helyezzük a tálba a félbevágott krumplit, sárgarépát és vastag szeletekre vágott vöröshagymát. Öntsünk hozzá kb. 2 dl száraz fehérbort.
- Fedjük le a tálat alufóliával, majd tegyük a sütőbe, és süssük kb. 1 órán át.
- Az utolsó 15 percben távolítsuk el az alufóliát, hogy a kacsa bőre szépen megpiruljon.
- Miután elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni néhány percig.
- Vágjuk fel a kacsát szeletekre, majd tálaljuk az ízletes pataki tálban sült zöldségekkel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com