Egész kacsa sütése pataki tálban

Omlós egész kacsa sütése pataki tálban

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: közepes

Az egész kacsa sütése pataki tálban egy omlós, ízletes és látványos főétel. Remek választás az ünnepi asztalra, de hétköznap is egy különleges ízélményt ad!

Egész kacsa sütése pataki tálban

Egész kacsa sütése pataki tálban

0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 1 egész kacsa

  • 4 evőkanál vaj

  • 1 fej vöröshagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál friss kakukkfű

  • 2 evőkanál friss rozmaring

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • 1 kg krumpli

  • 4 darab sárgarépa

  • 2 dl száraz fehérbor

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • A kacsa belsejét sózzuk és borsozzuk, majd tegyük félre.
  • Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes hőfokon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, kakukkfüvet és rozmaringot. Pároljuk kb. 5 percig, amíg a hagyma megpuhul.
  • Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük hozzá az olívaolajat. Ezzel a keverékkel alaposan dörzsöljük be a kacsa bőrét.
  • Egy pataki tálba rakjuk a kacsát, majd helyezzük a tálba a félbevágott krumplit, sárgarépát és vastag szeletekre vágott vöröshagymát. Öntsünk hozzá kb. 2 dl száraz fehérbort.
  • Fedjük le a tálat alufóliával, majd tegyük a sütőbe, és süssük kb. 1 órán át.
  • Az utolsó 15 percben távolítsuk el az alufóliát, hogy a kacsa bőre szépen megpiruljon.
  • Miután elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni néhány percig.
  • Vágjuk fel a kacsát szeletekre, majd tálaljuk az ízletes pataki tálban sült zöldségekkel. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com