A dutch baby, más néven német palacsinta, egy látványos és ízletes fogás, amely a sütőben sül meg Ez a puha közepű, de a szélein ropogós sütemény könnyen alkalmazkodik a különböző ízlésekhez, legyen szó édes vagy sós változatról.
Dutch baby
Fogás: desszertKonyha: németNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
5
percElkészítés
25
percÖsszesen
30
percHozzávalók
3 darab tojás
150 ml tej
75 gramm finomliszt
1 csipet só
2 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília kivonat (opcionális, édes változathoz)
4 evőkanál vaj
porcukor, gyümölcs vagy szirup (édes változathoz)
sajt, sonka, friss gyógynövények (sós változathoz)
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Tegyünk egy 25-30 cm átmérőjű öntöttvas serpenyőt vagy egy másik sütőálló edényt a sütőbe, hogy felmelegedjen.
- Egy közepes méretű tálban kézi mixerrel vagy robotgéppel keverjük össze a tojásokat, tejet, lisztet, sót, cukrot (ha édes változatot készítünk), és a vanília kivonatot (ha használunk), amíg sima nem lesz a tészta.
- Vegyük ki az előmelegített serpenyőt a sütőből, és gyorsan adjuk hozzá a vajat, hagyva, hogy elolvadjon és bevonja a serpenyő alját és oldalait. Öntsük bele a tésztát, és azonnal tegyük vissza a sütőbe.
- Süssük 20-25 percig, vagy amíg a Dutch Baby szépen megemelkedik, és aranybarna nem lesz a szélein. Figyeljünk arra, hogy az ajtót ne nyissuk ki sütés közben, mert a hőmérséklet változása miatt összeeshet.
- Vegyük ki a sütőből, és azonnal tálaljuk porcukorral, gyümölcsökkel vagy sziruppal az édes változathoz, illetve sajttal, sonkával és friss gyógynövényekkel a sós változathoz. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com