Diós kalács

Omlós diós kalács

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc Nehézség: közepes

A diós kalács egy mennyei, édes desszert. Szuper választás egy csésze kávé vagy tea mellé is. Az íze mellett, az illata miatt is megéri megsütni ezt a desszertet.

Diós kalács

Diós kalács

0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

8

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

30

perc
Kelesztési idő

1

óra 
Összesen

1

óra 

50

perc

Hozzávalók

  • 500 gramm 500 liszt

  • 7 gramm 7 élesztő

  • 250 ml 250 tej

  • 75 gramm 75 cukor

  • 75 gramm 75 vaj

  • 2 dara 2 tojás

  • 1 csipet 1

  • 150 gramm 150 darált dió

  • 1 evőkanál 1 méz

  • 1 teáskanál 1 őrölt fahéj

  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  • Keverjük össze az élesztőt a langyos tejben és hagyjuk állni néhány percig, amíg feloldódik és habos lesz.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Készítsünk egy mélyedést a közepébe.
  • Öntsük a feloldott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat a mélyedésbe. Keverjük össze a hozzávalókat, amíg lágy tésztát kapunk.
  • Lisztezett felületen gyúrjuk a tésztát kb. 10 percig, amíg rugalmas és sima lesz.
  • Tegyük a tésztát egy tálba, fedjük le és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a tészta kétszeresére nő.
  • Közben keverjük össze a darált diót, a mézet és az őrölt fahéjat egy kis tálban.
  • Amikor a tészta megkelt, nyújtsuk ki egy lisztezett felületen téglalap alakúra.
  • Kenjük meg a tészta felületét olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a diós keveréket.
  • Tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldalától indulva, majd helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Hagyjuk pihenni még 10-15 percig, majd előmelegített sütőben süssük 180°C-on kb. 30-35 percig, amíg a kalács szép aranybarnára sül.
  • A kész kalácsot hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral.

Fotó: canva.com