A diós kalács egy mennyei, édes desszert. Szuper választás egy csésze kávé vagy tea mellé is. Az íze mellett, az illata miatt is megéri megsütni ezt a desszertet.
Diós kalács
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
8
adagElőkészítés
20
percElkészítés
30
percKelesztési idő
1
óraÖsszesen
1
óra50
percHozzávalók
500 gramm liszt
7 gramm élesztő
250 ml tej
75 gramm cukor
75 gramm vaj
2 dara tojás
1 csipet só
150 gramm darált dió
1 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- Keverjük össze az élesztőt a langyos tejben és hagyjuk állni néhány percig, amíg feloldódik és habos lesz.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Készítsünk egy mélyedést a közepébe.
- Öntsük a feloldott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat a mélyedésbe. Keverjük össze a hozzávalókat, amíg lágy tésztát kapunk.
- Lisztezett felületen gyúrjuk a tésztát kb. 10 percig, amíg rugalmas és sima lesz.
- Tegyük a tésztát egy tálba, fedjük le és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a tészta kétszeresére nő.
- Közben keverjük össze a darált diót, a mézet és az őrölt fahéjat egy kis tálban.
- Amikor a tészta megkelt, nyújtsuk ki egy lisztezett felületen téglalap alakúra.
- Kenjük meg a tészta felületét olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a diós keveréket.
- Tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldalától indulva, majd helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Hagyjuk pihenni még 10-15 percig, majd előmelegített sütőben süssük 180°C-on kb. 30-35 percig, amíg a kalács szép aranybarnára sül.
- A kész kalácsot hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
Fotó: canva.com