Diós bejgli

Diós bejgli alaprecept

Elkészítési idő: 3 óra 15 perc Nehézség: közepes

Nem hiányozhat a karácsonyi ünnepi asztalról a bejgli. Hagyományosan mákos és diós bejglit készítünk, de manapság létezik már gesztenyés, sőt vannak családok, ahol kakaóval töltik ezt a tipikus magyar desszertet. Az eredeti töltelékeknek szimbolikus jelentésük van. A mák a bőséget, a termékenységet jelképezi, a dió pedig a gazdagságot, jó egészséget, valamint véd a rontás ellen. Nem véletlenül kerül tehát diós vagy mákos bejgli a karácsonyi asztalra, hiszen mi mást kívánhatnánk ezen a szent ünnepen, mint egészséget és bőséget az új esztendőre.

Diós bejgli alaprecept

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

45

perc
Pihentetés

2

óra 
Összesen

3

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • észta:
  • 1 kg finomliszt

  • 35 dkg vaj

  • 10 dkg kristálycukor

  • 1 csipet

  • 15 dkg élesztő

  • 2 darab tojás

  • kb. 2 dl tej

  • A diós töltelékhez:
  • 40 dkg dió

  • 10 dkg kristálycukor

  • 1 késhegynyi fahéj

  • 1 marék mazsola

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk.
  • Felolvasztjuk a vajat. Az előzetesen egy tálba szitált liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt és egy darab tojást, majd belekeverjük a vajat és a csipetnyi sót. Addig dolgozzuk össze, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Ezután néhány órát meleg helyen pihentetjük.
  • Amíg a tészta pihen, elkészítjük a diós tölteléket. A diót összekeverjük a cukorral, fahéjjal, ízlés szerint mazsolával, egy kis langyos vízzel vagy akár tejjel összedolgozzuk.
  • A tésztát három részre osztjuk, s tepsi méretű téglalapokra nyújtjuk. Megtöltjük a diós töltelékkel, majd feltekerjük.
  • A tepsit sütőpapírral kibéleljük, rátesszük a rudakat, a tetejüket megszúrkáljuk villával, majd tojássárgájával megkenjük a tetejét. Fél órát pihentetjük, majd ezúttal tojásfehérjével kenjük meg a tetejét.
  • 180 fokra melegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com