A darált hússal töltött cukkini egy igazán ízletes és tápláló fogás. Ez a recept tökéletes választás lehet egy kiadós családi ebédhez vagy vacsorához, ahol a zöldségek és a hús harmónikus összhangja kerül előtérbe.
Töltött cukkini
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
4 darab cukkini
500 gramm darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab tojás
100 gramm zsemlemorzsa
100 gramm reszelt sajt
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál pirospaprika
0,5 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál só
1 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom
200 ml paradicsomszósz
Elkészítés
- A cukkiniket mossuk meg, vágjuk félbe hosszában, és kanalazzuk ki a belsejüket úgy, hogy egy “hajó” formájú üreg keletkezzen bennük. A kikapart belsejét aprítsuk fel, és tegyük félre.
- Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és pároljuk meg benne a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a darált húst, és főzzük, amíg meg nem barnul. Ekkor adjuk hozzá a cukkini belsejét, a pirospaprikát, sót, borsot, és főzzük még néhány percig.
- Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé hűlni. Ezután keverjük hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a reszelt sajtot (a sajt egy részét tegyük félre a tetejére), és az oregánót vagy bazsalikomot.
- Töltsük meg a cukkini “hajókat” a húsos keverékkel, helyezzük őket egy sütőtálba, és kanalazzunk rájuk egy kevés paradicsomszószt. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 30-40 percig, amíg a cukkini megpuhul, és a teteje szépen megpirul.
- Tálalás előtt hagyjuk néhány percig hűlni, majd friss salátával kínáljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com