A rakott krumpli egy nagyon kedvelt, magyar recept amit sokan, sokféleképpen szoktunk elkészíteni, mert minden változatában nagyon finom! A darált húsos rakott krumpli egy új verziója lehet, amivel biztosan mindenkit lenyűgözünk!
Darált húsos rakott krumpli
Konyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
1 kilogramm burgonya
500 gramm darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál őrölt paprika
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
200 gramm reszelt sajt
2 dl tejföl
Elkészítés
- A burgonyát vágjuk szeletekre vagy kockákra, majd tegyük sós vízbe és főzzük puhára. Ez általában kb. 15-20 percet vesz igénybe. Ha elkészült, szűrjük le a vizet, majd hagyjuk kihűlni.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a darált sertéshúst, majd pirítsuk barnára. Közben keverjük, hogy egyenletesen piruljon.
- Amikor a hús megpirult, adjuk hozzá a paradicsompürét, az őrölt paprikát, sót és borsot. Keverjük össze alaposan, majd főzzük még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt burgonyát rétegezzük egy sütőtálba vagy tepsi aljára. A tetejére terítsük el a darált húsos keveréket.
- Szórjuk meg a reszelt sajttal az egész tetejét, majd kanalazzuk rá a tejfölt.
- Tegyük be a sütőbe, és süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul és a sajt megolvad.
- Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit pihenni, majd szeleteljük és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com