Darált húsos pite

Szaftos, darált húsos pite

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc Nehézség: közepes

A darált húsos pite egy népszerű és ízletes fogás, melyet könnyedén elkészíthetsz otthon. Ez a recept egy remek választás lehet vacsorára vagy ebédre, és garantáltan elnyeri a család és barátok tetszését. A ropogós tészta és a szaftos darált hús tökéletes párost alkotnak ebben az ételben.

Darált húsos pite

Darált húsos pite

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Pihentetési idő

30

perc
Összesen

1

óra 

50

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 250 gramm liszt

  • 125 gramm vaj

  • 1 darab tojás

  • 0,5 teáskanál

  • 2 evőkanál hideg víz

  • A töltelékhez:
  • 400 gramm darált sertéshús

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 darab sárgarépa

  • 1 evőkanál paradicsomkonzerv

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Először készítsük el a tésztát. Ehhez a lisztet, hideg vajat és sót morzsoljuk össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojást és hideg vizet, majd gyúrjuk össze gyorsan, hogy egy rugalmas tésztát kapunk. Tekerjük fóliába, majd tegyük hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
  • Közben készítsük elő a tölteléket. Egy serpenyőben hevítsünk olajat közepes lángon, majd pirítsuk meg benne a vöröshagymát és fokhagymát pár percig, amíg üvegesek lesznek.
  • Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk további 5-7 percig, amíg szép aranybarnára sül. Adjuk hozzá sót, borsot, őrölt köményt és fűszerpaprikát ízlés szerint.
  • Keverjük hozzá a sárgarépát majd folytassuk a főzést további 5 percig.
  • Öntsük hozzá a paradicsomkonzervet vagy paradicsompürét, majd főzzük még 5 percig. Ízlés szerint még ízesíthetjük sóval és borssal. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  • A pihentetett tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen körülbelül 3-4 mm vastagságúra. Készítsünk belőle egy kör alakú lapot, amelyből ki tudjuk vágni a formákat.
  • Kenjünk ki egy közepes méretű piteformát, majd helyezzük bele a tésztalapot. Vágjuk le a felesleges részeket.
  • Öntsük a darált húsos tölteléket a tésztára, majd borítsuk be a maradék tésztalappal. Nyomjuk össze a széleit, hogy jól záródjon.
  • Villával szurkáljuk meg a tetejét, hogy a gőz távozhasson a sütés során. Kenjük meg felvert tojással a tetejét.
  • Süssük a darált húsos pitét előmelegített sütőben kb. 30-35 percig, vagy amíg a tészta szép aranybarnára sül.
  • Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com