Csülökpörkölt

Szaftos csülökpörkölt

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

A csülökpörkölt egy hagyományos magyar főétel, mely a sertéshús és fűszerek kombinációja tesz különlegessé. Alkalmas lehet családi, baráti összejövetelekre is.

Csülökpörkölt

Csülökpörkölt

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 1 kilogramm sertéscsülök

  • 2 evőkanál zsír vagy olaj

  • 2 fej vöröshagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál fűszerpaprika

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 2 dl víz

  • 2 darab babérlevél

  • só ízlés szerint

Elkészítés

  • A sertéscsülköt mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
  • Egy nagy lábasban hevítsük fel a zsírt vagy olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranyszínűre.
  • Keverjük hozzá a zúzott vagy finomra vágott fokhagymát, majd azonnal szórjuk rá a fűszerpaprikát és az őrölt köményt. Keverjük jól össze, és süssük pár másodpercig, hogy kifejlődjön az fűszerpaprika aromája, vigyázva, nehogy megégjen.
  • Adjuk hozzá a csülök darabokat a lábasba, és pirítsuk meg mindkét oldalukon, amíg szép barna színt kapnak.
  • Sózzuk meg az ételt ízlés szerint, majd öntsük fel vízzel. Dobjuk hozzá a babérleveleket.
  • Fedjük le a lábast, és főzzük lassú tűzön körülbelül 1 órán keresztül, vagy amíg a hús puhává válik.
  • Ha szükséges, időnként ellenőrizzük a folyadékszintet, és szükség esetén pótoljuk vízzel.
  • Amikor a csülök puha és a hús könnyedén elválik a csonttól, a pörkölt elkészült.
  • Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel, és kínáljunk köretnek például friss kenyeret vagy tésztát. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com