A csülökpörkölt egy hagyományos magyar főétel, mely a sertéshús és fűszerek kombinációja tesz különlegessé. Alkalmas lehet családi, baráti összejövetelekre is.
Csülökpörkölt
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
1 kilogramm sertéscsülök
2 evőkanál zsír vagy olaj
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt kömény
2 dl víz
2 darab babérlevél
só ízlés szerint
Elkészítés
- A sertéscsülköt mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
- Egy nagy lábasban hevítsük fel a zsírt vagy olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranyszínűre.
- Keverjük hozzá a zúzott vagy finomra vágott fokhagymát, majd azonnal szórjuk rá a fűszerpaprikát és az őrölt köményt. Keverjük jól össze, és süssük pár másodpercig, hogy kifejlődjön az fűszerpaprika aromája, vigyázva, nehogy megégjen.
- Adjuk hozzá a csülök darabokat a lábasba, és pirítsuk meg mindkét oldalukon, amíg szép barna színt kapnak.
- Sózzuk meg az ételt ízlés szerint, majd öntsük fel vízzel. Dobjuk hozzá a babérleveleket.
- Fedjük le a lábast, és főzzük lassú tűzön körülbelül 1 órán keresztül, vagy amíg a hús puhává válik.
- Ha szükséges, időnként ellenőrizzük a folyadékszintet, és szükség esetén pótoljuk vízzel.
- Amikor a csülök puha és a hús könnyedén elválik a csonttól, a pörkölt elkészült.
- Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel, és kínáljunk köretnek például friss kenyeret vagy tésztát. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com