Csülkös bableves

Sűrű csülkös bableves

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc Nehézség: közepes

A csülkös bableves egy tradicionális magyar étel, amely egy igazán laktató és nagyon ízletes fogás. A gazdag ízek és a finom hús kombinációja igazi ínyencség lehet az asztalon.

Csülkös bableves

Csülkös bableves

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

2

óra 
Összesen

2

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 500 gramm füstölt csülök

  • 250 gramm száraz bab (pl. fehér vagy vörös bab)

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál olaj

  • 2 evőkanál liszt

  • 2 evőkanál pirospaprika

  • 1 darab babérlevél

  • só ízlés szerint

Elkészítés

  • A babot előző este áztassuk be hideg vízbe. Másnap öntsük le a vizet, majd mossuk át alaposan.
  • Egy nagy lábasban forraljunk fel bő vizet, majd adjuk hozzá a babot és a füstölt csülköt. Főzzük közepes lángon kb. 1 órán át, amíg a bab és a hús megpuhul.
  • Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk meg benne az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát.
  • Szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát, majd pirítsuk további pár percig, amíg az illatuk finom lesz.
  • Vegyünk ki néhány merőkanálnyi levet a babos lábasból, majd öntsük hozzá a serpenyőhöz. Keverjük simára a liszt és a fűszerek keverékét a lével.
  • Öntsük vissza a serpenyő tartalmát a babos lábasba, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Főzzük további 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Ízlés szerint sózzuk meg a levest.
  • Tálaláskor szórjuk meg friss apróra vágott petrezselyemmel. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com