A csülkös bableves egy tradicionális magyar étel, amely egy igazán laktató és nagyon ízletes fogás. A gazdag ízek és a finom hús kombinációja igazi ínyencség lehet az asztalon.
Csülkös bableves
Fogás: főételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
2
óraÖsszesen
2
óra20
percHozzávalók
500 gramm füstölt csülök
250 gramm száraz bab (pl. fehér vagy vörös bab)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál pirospaprika
1 darab babérlevél
só ízlés szerint
Elkészítés
- A babot előző este áztassuk be hideg vízbe. Másnap öntsük le a vizet, majd mossuk át alaposan.
- Egy nagy lábasban forraljunk fel bő vizet, majd adjuk hozzá a babot és a füstölt csülköt. Főzzük közepes lángon kb. 1 órán át, amíg a bab és a hús megpuhul.
- Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk meg benne az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát.
- Szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát, majd pirítsuk további pár percig, amíg az illatuk finom lesz.
- Vegyünk ki néhány merőkanálnyi levet a babos lábasból, majd öntsük hozzá a serpenyőhöz. Keverjük simára a liszt és a fűszerek keverékét a lével.
- Öntsük vissza a serpenyő tartalmát a babos lábasba, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Főzzük további 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Ízlés szerint sózzuk meg a levest.
- Tálaláskor szórjuk meg friss apróra vágott petrezselyemmel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com