A csokis kalács egy igazi kényeztető desszert. A puha, élesztős tészta és a gazdag csokoládé töltelék tökéletes kombinációja teszi ezt a süteményt ellenállhatatlanná.
Csokis kalács
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
12
adagElőkészítés
30
percElkészítés
30
percKelesztési idő
1
óraÖsszesen
2
óraHozzávalók
- A tésztához:
500 gramm finomliszt
250 ml langyos tej
70 gramm cukor
1 csomag szárított élesztő
1 csipet só
2 darab tojás
80 gramm vaj
- A töltelékhez:
200 gramm étcsokoládé
100 gramm vaj
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál porcukor
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a langyos tejet, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd gyúrjuk össze, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 1 órán át, vagy amíg meg nem duplázódik.
- A töltelékhez olvasszuk meg a vajat és a csokoládét egy kis lábosban, majd keverjük hozzá a kakaóport és a porcukrot. Hagyjuk hűlni.
- Nyújtsuk ki a megkelt tésztát egy nagy téglalappá, majd kenjük meg egyenletesen a csokoládés töltelékkel. Tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve, majd vágjuk hosszában félbe, és fonjuk össze a két felét.
- Helyezzük a kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le, és hagyjuk pihenni még 20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Süssük a kalácsot 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje. Porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com