A csőben sült karfiol egy nagyon könnyű mégis ízletes főétel, amely tökéletes lehet a melegebb napokon is, hiszen a legtöbb időt a sütőben tölti, így nincs sok dolgunk vele.
Csőben sült karfiol
Fogás: egytálételKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
35
percÖsszesen
55
percHozzávalók
1 darab karfiol
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
1 dl tejszín
100 gramm reszelt sajt
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
- A karfiolt szedjük rózsáira, majd mossuk meg alaposan. Forraljunk fel egy lábos vizet, sózzuk meg, és főzzük a karfiol rózsákat kb. 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még marad egy kis ropogós érzetük. Majd szűrjük le és tegyük félre.
- Egy lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük össze, amíg sima masszát nem kapunk, kb. 1-2 percig.
- Lassan öntsük hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüljük a csomók képződését. Főzzük a mártást, amíg besűrűsödik és sima lesz, kb. 3-5 percig.
- Adjuk hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot a mártáshoz, majd keverjük össze, amíg a sajt elolvad és a mártás krémes lesz. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.
- Egy sütőedény alját vajazzunk ki, majd helyezzük rá a félkemény karfiol rózsákat. Öntsük rá a sajtos mártást, és szórjuk meg zsemlemorzsával.
- Előmelegített sütőben süssük 180°C-on kb. 30-35 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
- Tálaljuk melegen, friss petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com