Csőben sült karfiol

Krémes csőben sült karfiol

Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: könnyű

A csőben sült karfiol egy nagyon könnyű mégis ízletes főétel, amely tökéletes lehet a melegebb napokon is, hiszen a legtöbb időt a sütőben tölti, így nincs sok dolgunk vele.

Csőben sült karfiol

Csőben sült karfiol

0 0 szavazat
Fogás: egytálételKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

35

perc
Összesen

55

perc

Hozzávalók

  • 1 darab karfiol

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál liszt

  • 2 dl tej

  • 1 dl tejszín

  • 100 gramm reszelt sajt

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

  • A karfiolt szedjük rózsáira, majd mossuk meg alaposan. Forraljunk fel egy lábos vizet, sózzuk meg, és főzzük a karfiol rózsákat kb. 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még marad egy kis ropogós érzetük. Majd szűrjük le és tegyük félre.
  • Egy lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük össze, amíg sima masszát nem kapunk, kb. 1-2 percig.
  • Lassan öntsük hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüljük a csomók képződését. Főzzük a mártást, amíg besűrűsödik és sima lesz, kb. 3-5 percig.
  • Adjuk hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot a mártáshoz, majd keverjük össze, amíg a sajt elolvad és a mártás krémes lesz. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.
  • Egy sütőedény alját vajazzunk ki, majd helyezzük rá a félkemény karfiol rózsákat. Öntsük rá a sajtos mártást, és szórjuk meg zsemlemorzsával.
  • Előmelegített sütőben süssük 180°C-on kb. 30-35 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
  • Tálaljuk melegen, friss petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórva. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com