A csikós tokány egy ízletes és tartalmas főétel a magyar konyha ételei közül. Ez a húsos étel gazdag ízekkel és szaftos állaggal rendelkezik, és tökéletes választás egy kiadós ebéd vagy vacsora elkészítéséhez.
Csikós tokány
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
600 gramm 600 gramm marhahús (pl. marha comb)
1 fej 1 fej vöröshagyma
2 gerezd 2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál 2 evőkanál liszt
2 evőkanál 2 evőkanál pirospaprika
2 dl 2 tejföl
2 dl 2 húsleves
1 dl 1 vörösbor
1 evőkanál 1 evőkanál olaj
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
- Adjuk hozzá a marhahús kockákat, és pirítsuk őket minden oldalról aranybarnára.
- Szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverjük össze, hogy a hús mindenhol bevonódjon vele.
- Öntsük hozzá a vörösbort a serpenyőhöz, majd főzzük néhány percig, hogy az alkohol elpárologjon, és a bor íze jól átjárja a húst.
- Öntsük hozzá a húslevest, majd főzzük közepes lángon kb. 45 percig, vagy amíg a hús megpuhul és a szósz besűrűsödik. Időnként keverjük meg, hogy ne ragadjon le az alja.
- Keverjük össze a tejfölt egy külön tálban, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz. Főzzük még 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a tokányt. Tálald petrezselyemmel megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com