Csikós tokány

Házias csikós tokány

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

A csikós tokány egy ízletes és tartalmas főétel a magyar konyha ételei közül. Ez a húsos étel gazdag ízekkel és szaftos állaggal rendelkezik, és tökéletes választás egy kiadós ebéd vagy vacsora elkészítéséhez.

Csikós tokány

Csikós tokány

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 600 gramm gramm marhahús (pl. marha comb)

  • 1 fej fej vöröshagyma

  • 2 gerezd gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál evőkanál liszt

  • 2 evőkanál evőkanál pirospaprika

  • 2 dl tejföl

  • 2 dl húsleves

  • 1 dl vörösbor

  • 1 evőkanál evőkanál olaj

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
  • Adjuk hozzá a marhahús kockákat, és pirítsuk őket minden oldalról aranybarnára.
  • Szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverjük össze, hogy a hús mindenhol bevonódjon vele.
  • Öntsük hozzá a vörösbort a serpenyőhöz, majd főzzük néhány percig, hogy az alkohol elpárologjon, és a bor íze jól átjárja a húst.
  • Öntsük hozzá a húslevest, majd főzzük közepes lángon kb. 45 percig, vagy amíg a hús megpuhul és a szósz besűrűsödik. Időnként keverjük meg, hogy ne ragadjon le az alja.
  • Keverjük össze a tejfölt egy külön tálban, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz. Főzzük még 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a tokányt. Tálald petrezselyemmel megszórva. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com