Croque Madame

Croque Madame, avagy a francia melegszendvics

Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: közepes

A croque madame egy klasszikus francia szendvics, amely a híres Croque Monsieur tojással készített változata. Ez a gazdag és ízletes szendvics sonkával, sajttal és besamellmártással készül, tetején pedig egy tükörtojással szolgálják fel.

Croque Madame

Croque Madame

0.0 0 szavazat
Fogás: főételKonyha: franciaNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

20

perc
Összesen

40

perc

Hozzávalók

  • 8 szelet kenyér

  • 4 szelet sonka

  • 100 gramm ementáli sajt

  • 4 darab tojás

  • vaj a sütéshez

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál liszt

  • 300 ml tej

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

  • A besamelmártás elkészítéséhez olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, keverjük hozzá a lisztet, és főzzük 1-2 percig. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, amíg sima és sűrű mártást nem kapunk. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval.
  • Kenjük meg a kenyérszeletek egyik oldalát vajjal, majd fordítsuk meg őket, és kenjük meg a besamelmártással. Helyezzünk rájuk sonkaszeletet, szórjuk meg sajttal, majd fedjük be egy másik kenyérszelettel. Süssük meg a szendvicseket serpenyőben mindkét oldalukon, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
  • Egy másik serpenyőben süssünk tükörtojásokat. Helyezzük a tojásokat a megsült szendvicsek tetejére. A croque madame-ot friss salátával vagy sült burgonyával tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com