A céklakrém egy finom és egészséges köret, ami tökéletes választás előételként, köretként vagy egy ízletes étel mellé is akár.
Céklakrém
Fogás: köretKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
4 darab cékla
1 darab burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
500 ml zöldségalaplé vagy víz
2 evőkanál tejföl (opcionális)
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a céklát, a burgonyát és a vöröshagymát. Hámozzuk meg őket, majd vágjuk őket kockákra vagy szeletekre.
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pároljuk őket 2-3 percig, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek.
- Rakjuk a céklát és a burgonyát a serpenyőbe, és pirítsuk őket 5 percig, hogy kifejlődjön az ízük.
- Öntsük fel a zöldség alaplével vagy vízzel a serpenyőt, majd fűszerezzük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Várjuk meg míg felforr, majd fedjük le, és főzzük alacsony lángon 45-60 percig, amíg a cékla és a burgonya teljesen megpuhul.
- Ha elkészült, vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és hagyjuk kicsit hűlni.
- Használjunk botmixert, hogy sima krémmé turmixoljuk a céklás keveréket. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá kevés vizet vagy alaplevet, hogy elérje a kívánt állagot.
- Tálaljuk a céklakrémet melegen vagy hűtve. Opcionálisan tálalhatunk mellé egy kis tejfölt és friss petrezselymet vagy snidlinget a tetején. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com