Céklakrém

Sült céklakrém házilag

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

A céklakrém egy finom és egészséges köret, ami tökéletes választás előételként, köretként vagy egy ízletes étel mellé is akár.

Céklakrém

Céklakrém

0.0 0 szavazat
Fogás: köretKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 4 darab cékla

  • 1 darab burgonya

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz

  • 2 evőkanál tejföl (opcionális)

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Mossuk meg alaposan a céklát, a burgonyát és a vöröshagymát. Hámozzuk meg őket, majd vágjuk őket kockákra vagy szeletekre.
  • Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pároljuk őket 2-3 percig, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek.
  • Rakjuk a céklát és a burgonyát a serpenyőbe, és pirítsuk őket 5 percig, hogy kifejlődjön az ízük.
  • Öntsük fel a zöldség alaplével vagy vízzel a serpenyőt, majd fűszerezzük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Várjuk meg míg felforr, majd fedjük le, és főzzük alacsony lángon 45-60 percig, amíg a cékla és a burgonya teljesen megpuhul.
  • Ha elkészült, vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és hagyjuk kicsit hűlni.
  • Használjunk botmixert, hogy sima krémmé turmixoljuk a céklás keveréket. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá kevés vizet vagy alaplevet, hogy elérje a kívánt állagot.
  • Tálaljuk a céklakrémet melegen vagy hűtve. Opcionálisan tálalhatunk mellé egy kis tejfölt és friss petrezselymet vagy snidlinget a tetején. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com