A borsófőzelék fagyasztott borsóból könnyen elkészíthető, és egy ízletes magyar főétel. A borsófőzelék selymes és krémes állagú, és remekül párosítható húsételekkel vagy kolbásszal is.
Borsófőzelék fagyasztott borsóból
Fogás: főzelékKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
35
percÖsszesen
55
percHozzávalók
500 gramm fagyasztott borsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj vagy vaj
4 dl víz vagy zöldségleves alaplé
2 dl tejföl
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsük fel az olajat vagy vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
- Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük össze, hogy a hagyma bevonódjon vele. Főzzük pár percig, hogy a liszt enyhén megpiruljon és kicsit meg dúsuljon az íze.
- Öntsük hozzá a vizet vagy zöldségleves alaplevet, majd főzzük fel. Keverjük el alaposan, hogy a liszt jól elkeveredjen a folyadékkal.
- Adjuk hozzá a mirelit borsót, majd főzzük közepes lángon kb. 30-40 percig, vagy amíg a borsó megpuhul és a főzelék besűrűsödik. Időnként keverjük meg, hogy ne ragadjon le az alja.
- Keverjük össze a tejfölt egy külön tálban, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz. Főzzük még néhány percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a borsófőzeléket. Ha szükséges, állítsuk be az állagát vízzel vagy leves alaplével. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com