Bolognai lasagne

Bolognai lasagne besamel mártással

Elkészítési idő: 3 óra 20 perc Nehézség: közepes

A lasagne egy klasszikus olasz étel, gyakran az olaszok vasárnapi ebédjének egyik elengedhetetlen fogása. A különböző lasagne receptek regionálisan eltérnek, így számos változata akad. Létezik vegetáriánus vagy hallal készült lasagne is. A klasszikus azonban a bolognai raguval töltött, így ha tudunk már bolognai spagettit készíteni, jó hasznát vehetjük a raguban szerzett gyakorlatunknak. A lasagne lapokat mi magunk is elkészíthetjük, de meglehetősen időigényes, így inkább az előregyártott terméket ajánljuk.

Bolognai lasagne

0 0 szavazat
Fogás: egytálétel, tésztaételKonyha: olaszNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

3

óra 
Összesen

3

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 250 g 250 száraztlasagne tészta

  • 250 g 250 Parmezán (vagy Grana Padano) sajt

  • A raguhoz:
  • 850 g 850 darált hús (leginkább marha, nem túl alacsony zsírtartalommal)

  • 700 ml 700 sűrített paradicsom

  • 1 fej 1 vöröshagyma

  • 3 gerezd 3 fokhagyma

  • 3-4 db 3-4 sárgarépa

  • 1 szelet 1 zeller

  • 2 teáskanál 2

  • 1 kávéskanál 1 bors

  • 1 kávéskanál 1 szerecsendió

  • 100 ml 100 vörös- vagy fehérbor

  • A besamelmártáshoz:
  • 50 g 50 liszt

  • 50 g 50 vaj

  • ½ liter ½ tej (szobahőmérséklet)

  • só (ízlés szerint)

  • bors (ízlés szerint)

Elkészítés

  • Először a ragut készítjük el. Még jobb, ha már előző este összeállítjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és kockákra vágjuk. Apró kockákra vágjuk a zellert, és összeaprítjuk a sárgarépát.
  • Elkezdjük egy evőkanál olajon dinsztelni a hagymát, majd hozzáadjuk a zellert, s végül a sárgarépát.
  • A párolódott zöldségekhez adjuk a darált húst, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomszósszal. Sóval, borssal ízesítjük. Ezután hozzáöntjük még a bort. Mindezt 2 órán keresztül főzzük. A fokhagymát a főzés vége felé adjuk hozzá.
  • Közben elkészítjük a besamelmártást. A vajat megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Jól megkavarjuk, majd felöntjük a tejjel, amit csomómentesen eldolgozunk. Az így kapott mártást felforraljuk, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
  • Összeállítjuk a lasagnet. A száraz lasagne tésztát megtöltjük a besamelmártással, a raguval és a sajttal. A tetejére megint egy tésztalapot helyezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com