A házi krémes nem a legegyszerűbb sütemények közé tartozik, de ezért az élményért megéri rááldozni a konyhában töltött időt. Porcukorral meghintve egy nagyon különleges és ízletes desszertet tehetünk az asztalra, amiért mindenki rajongani fog.
Adag
20
szeletElőkészítés
40
percElkészítés
30
percHűtés
3
óraÖsszesen
4
óra10
percHozzávalók
- A tésztához:
250 gramm liszt
1 darab tojás
1 kávéskanál citromlé
1 dl tejföl
só ízlés szerint
- A krémhez:
1 darab vaníliarúd
250 gramm cukor
4 darab tojás
1 liter tej
150 gramm liszt
Elkészítés
- Morzsoljuk bele a vajat a kimért lisztbe, majd adjuk hozzá a sót, a tojást, a citromlevet és a tejfölt.
- Gyúrjuk össze alaposan a tésztát, majd legalább 1 órára rakjuk a hűtőbe.
- Ha letelt ez az idő, kétfelé osztjuk a tésztát és liszttel megszórt felületen nyújtsuk ki. Az egyik lapot helyezzük tepsire, kicsit szurkáljuk meg villával, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Ugyanezt ismételjük a másik tésztával is.
- A krém készítéséhez a tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját a kevés tejjel és a cukor mennyiségének a felével verjük habbá. A tej maradék részét és a vaníliát forraljuk fel.
- Levéve a tűzről keverjük hozzá a krémes keveréket. A fehérjét kemény habbá verjük a megmaradt cukorral, majd a 2 masszát keverjük össze kicsit melegítve a tűzhelyen.
- A krémet kenjük el a tészta egyik felén, majd a kockákra-téglalapokra vágott tésztákat helyezzük rá (érdemes előtte felvágni a tészta tetejét, és így ráhelyezni).
- A süteményt tegyük megint a hűtőbe legalább 2 órára (de maradhat tovább is). Ha letelt, porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com