Bakonyi sertéstokány

Bakonyi sertéstokány gombával

Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: közepes

A bakonyi sertéstokány egy ízletes, és karakteres főétel. Az összetett ízek és a krémes szósz teszik igazán különlegessé. Ezzel a finom étellel nem nyúlhatunk mellé.

Bakonyi sertéstokány gombával

Bakonyi sertéstokány gombával

5.0 1 szavazat
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

10

perc
Elkészítés

50

perc
Összesen

1

óra 

Hozzávalók

  • 500 gramm sertéshús (pl. sertéslapocka)

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 200 gramm gomba

  • 2 evőkanál liszt

  • 2 evőkanál pirospaprika

  • 2 dl tejföl

  • 2 dl tejszín

  • 2 dl húsleves

  • 1 evőkanál olaj

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

  • Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
  • Adjuk hozzá a sertéshús kockákat a serpenyőhöz, és pirítsuk őket minden oldalról aranybarnára.
  • Szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverjük össze, hogy a hús mindenhol bevonódjon vele.
  • Adjuk hozzá a serpenyőhöz a szeletekre vágott gombát, és pároljuk együtt néhány percig, amíg a gomba kissé megpuhul.
  • Öntsük hozzá a húslevest a serpenyőhöz, majd főzzük közepes lángon kb. 30 percig, vagy amíg a hús megpuhul és a szósz besűrűsödik.
  • Keverjük össze a tejfölt és a tejszínt egy külön tálban, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz. Főzzük még 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a tokányt, majd tálaljuk petrezselyemmel megszórva. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com