A bagel egy hagyományos péksütemény. A különleges elkészítési folyamata miatt van a bagelnek az a tulajdonsága, hogy kívül ropogós, belül pedig puha. A bagel sokféleképpen variálható.
Bagel
Adag
8
adagElőkészítés
20
percElkészítés
25
percKelesztési idő
1
óra30
percÖsszesen
2
óra15
percHozzávalók
400 gramm 400 liszt
2 teáskanál 2 só
1 evőkanál 1 cukor
7 gramm 7 szárított élesztő
300 ml 300 langyos víz
2 evőkanál 2 méz
1 darab 1 tojás
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt. Adjuk hozzá a langyos vizet, és gyúrjuk össze, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-2 órán át, vagy amíg a tészta meg nem duplázódik.
- Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre. Formázzunk mindegyikből egy hosszúkás rudat, majd kössük össze a végét, hogy bagel formát kapjunk. Hagyjuk pihenni 10 percig.
- Egy nagy fazékban forraljunk fel vizet, és keverjünk hozzá 2 evőkanál malátaszirupot vagy mézet. Főzzük a bagel-eket a forró vízben 1-2 percig mindkét oldalukon, majd emeljük ki őket, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
- Verjük fel a tojást, és kenjük meg vele a bagel-ek tetejét. Szórd meg a kívánt ízesítőkkel (szezámmag, mák, stb.).
- Előmelegített sütőben, 220°C-on süssük őket 20-25 percig, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz a tetejük. Kínáljuk krémsajttal, lazaccal, friss zöldségekkel vagy akár vajjal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com