Bagel

Eredeti bagel

Elkészítési idő: 2 óra 15 perc Nehézség: közepes

A bagel egy hagyományos péksütemény. A különleges elkészítési folyamata miatt van a bagelnek az a tulajdonsága, hogy kívül ropogós, belül pedig puha. A bagel sokféleképpen variálható.

Bagel

Bagel

0.0 0 szavazat
Fogás: péksüteményKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

8

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

25

perc
Kelesztési idő

1

óra 

30

perc
Összesen

2

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • 400 gramm liszt

  • 2 teáskanál

  • 1 evőkanál cukor

  • 7 gramm szárított élesztő

  • 300 ml langyos víz

  • 2 evőkanál méz

  • 1 darab tojás

Elkészítés

  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt. Adjuk hozzá a langyos vizet, és gyúrjuk össze, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-2 órán át, vagy amíg a tészta meg nem duplázódik.
  • Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre. Formázzunk mindegyikből egy hosszúkás rudat, majd kössük össze a végét, hogy bagel formát kapjunk. Hagyjuk pihenni 10 percig.
  • Egy nagy fazékban forraljunk fel vizet, és keverjünk hozzá 2 evőkanál malátaszirupot vagy mézet. Főzzük a bagel-eket a forró vízben 1-2 percig mindkét oldalukon, majd emeljük ki őket, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
  • Verjük fel a tojást, és kenjük meg vele a bagel-ek tetejét. Szórd meg a kívánt ízesítőkkel (szezámmag, mák, stb.).
  • Előmelegített sütőben, 220°C-on süssük őket 20-25 percig, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz a tetejük. Kínáljuk krémsajttal, lazaccal, friss zöldségekkel vagy akár vajjal. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com