A babos tészta egy ízletes és tápláló főétel, amely újdonság lehet az asztalon. A szaftos bab és a friss tészta kombinációja igazi ízbomba, tökéletes lehet egy tartalmas ebédhez vagy vacsorához.
Babos tészta
Fogás: tésztaételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
30
percÖsszesen
50
percHozzávalók
250 gramm száraz bab
250 gramm friss tészta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 darab babérlevél
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
petrezselyem vagy kapor a tálaláshoz
Elkészítés
- Áztassuk be a babot hideg vízbe legalább 8 órára vagy egész éjszakára.
- Öblítsük le a babot, majd tegyük egy lábasba, és öntsük fel friss vízzel. Főzzük a babot közepes lángon kb. 1 órán keresztül, vagy amíg teljesen megpuhul.
- Közben készítsük elő a friss tésztát a csipetke vagy galuska recept szerint. Ha már kész, tegyük félre.
- Egy másik serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
- Adjuk hozzá őrölt pirospaprikát, babérlevelet, sót és frissen őrölt fekete borsot, majd keverjük össze.
- Öntsük hozzá a megfőtt babot, majd pároljuk együtt 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Ha elkészültünk a babos szósszal, keverjük össze a friss tésztával, majd főzzük még együtt néhány percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Tálaljuk a babos tésztát petrezselyemmel vagy kaporral megszórva. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com