A bableves füstölt hússal egy tradicionális magyar étel, amely biztosan különleges ízélményt ad. A gazdag és szaftos bableves tökéletes választás egy ízletes főételként vagy akár a hidegebb napokra is.
Bableves füstölt hússal
Fogás: levesKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óraÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
250 gramm füstölt kolbász
250 gramm száraz bab
1 darab hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 darab sárgarépa
2 darab burgonya
1 darab babérlevél
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Az előkészítéshez áztassuk be a száraz babot legalább 8 órára, vagy akár egy éjszakára hideg vízbe.
- Vágjuk fel a füstölt kolbászt vékony szeletekre. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a hagymát, aprítsuk fel a fokhagymát. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a sárgarépát és a burgonyát.
- Egy nagy fazékban, közepes lángon, pirítsuk meg a füstölt kolbász szeleteket, amíg kiolvad a zsírja és enyhén megpirulnak.
- Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk tovább, amíg a hagyma megpuhul.
- Öntsük hozzá a száraz babot és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Dobjuk bele a babérlevelet, majd főzzük kb. 30-40 percig, vagy amíg a bab megpuhul. Időnként ellenőrizzük és szükség esetén pótoljunk vizet.
- Ha a bab megpuhult, adjuk hozzá a sárgarépát és a burgonyát. Főzzük további 15-20 percig, vagy amíg a zöldségek is megfőnek.
- A végén fűszerezzük meg a pirospaprikával, sóval és frissen őrölt fekete borssal. Keverjük össze alaposan, majd hagyjuk még egy-két percig főni, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel, és kínáljuk friss kenyérrel vagy pirítóssal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com