Bableves füstölt hússal

Hagyományos bableves füstölt hússal

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

A bableves füstölt hússal egy tradicionális magyar étel, amely biztosan különleges ízélményt ad. A gazdag és szaftos bableves tökéletes választás egy ízletes főételként vagy akár a hidegebb napokra is.

Bableves füstölt hússal

Bableves füstölt hússal

0.0 0 szavazat
Fogás: levesKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 250 gramm füstölt kolbász

  • 250 gramm száraz bab

  • 1 darab hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 darab sárgarépa

  • 2 darab burgonya

  • 1 darab babérlevél

  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika

  • só ízlés szerint

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  • Az előkészítéshez áztassuk be a száraz babot legalább 8 órára, vagy akár egy éjszakára hideg vízbe.
  • Vágjuk fel a füstölt kolbászt vékony szeletekre. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a hagymát, aprítsuk fel a fokhagymát. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a sárgarépát és a burgonyát.
  • Egy nagy fazékban, közepes lángon, pirítsuk meg a füstölt kolbász szeleteket, amíg kiolvad a zsírja és enyhén megpirulnak.
  • Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk tovább, amíg a hagyma megpuhul.
  • Öntsük hozzá a száraz babot és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Dobjuk bele a babérlevelet, majd főzzük kb. 30-40 percig, vagy amíg a bab megpuhul. Időnként ellenőrizzük és szükség esetén pótoljunk vizet.
  • Ha a bab megpuhult, adjuk hozzá a sárgarépát és a burgonyát. Főzzük további 15-20 percig, vagy amíg a zöldségek is megfőnek.
  • A végén fűszerezzük meg a pirospaprikával, sóval és frissen őrölt fekete borssal. Keverjük össze alaposan, majd hagyjuk még egy-két percig főni, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel, és kínáljuk friss kenyérrel vagy pirítóssal. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com