A babgulyás sertéshúsból egy ízletes étel, ami vissza repített minket kicsit az időbe, hiszen egy ikonikus, nosztalgikus főétel. Az elkészítése nem a legidőigényesebb, de mindenképpen megéri a ráfordított időt!
Babgulyás sertéshúsból
Fogás: főételKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag
4
adagElőkészítés
20
percElkészítés
1
óra30
percÖsszesen
1
óra50
percHozzávalók
500 gramm sertéshús (pl. tarja vagy lapocka)
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika
2 darab paradicsom
2 darab zöldpaprika
400 gramm főtt bab
1 darab babérlevél
1 liter víz vagy húsleves
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a húst, és pirítsuk barnára minden oldalán.
- Vegyük ki a húst a lábasból, és tegyük félre. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát a lábasba, és pirítsuk üvegesre.
- Vegyük le a lábast a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Keverjük jól össze, majd tegyük vissza a tűzre.
- Adjunk hozzá egy kevés vizet vagy húslevest, és keverjük össze alaposan. Ezután adjuk hozzá a húst, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a babérlevelet. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Öntsük fel vízzel vagy húslevessel, majd fedjük le a lábast, és főzzük lassú tűzön, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Ez általában 1-1,5 órát vesz igénybe.
- Ha szükséges, közben adjunk hozzá vizet vagy húslevest, hogy ne száradjon ki a babgulyás.
- Amikor minden összeért és a hús megpuhult, készítsünk egy kis habarást. Egy kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál lisztet kevés vízzel, majd öntsük a habarást a babgulyásba, és keverjük el alaposan. Főzzük még néhány percig, amíg besűrűsödik.
- Távolítsuk el a babérlevelet, majd tálaljuk az ízletes babgulyást friss kenyérrel vagy tejföllel. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com