Isler

Az igazi lekváros isler

Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: könnyű

Az isler sokak nagy kedvence, hiszen az omlós tésztába kevert finom ízek és az étcsokoládé tökéletes harmóniát alkotnak. Keletkezéséhez egy érdekes legenda is kapcsolódik. Állítólag még Ferenc József tiszteletére készítették 1849-ben a Zauner Cukrászdában Bad Ischl-ben. Ám ha mi a hagyományos isler címén a most ismert süteményt keressük ott, csalódnunk kell. A jelenlegi isler ugyanis csak száz évvel később született, s ezzel együtt egy új tölteléket is kapott. Tudtátok, hogy fehér csokoládés változata is létezik?

Isler

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: osztrák-magyarNehézség: könnyű
Adag

35

darab
Elkészítés

35

perc
Sütés

15

perc
Összesen

50

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 30 dkg finomliszt

  • 20 dkg vaj

  • 10 dkg porcukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 2 darab tojássárgája

  • 5 dkg dió

  • 20 dkg lekvár (lehet málnás, epres vagy ribizlis)

  • reszelt citromhéj

  • 1 csipet

  • 1 kávéskanál fahéj

  • 1 teáskanál olaj

  • A bevonáshoz:
  • 40 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  • A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, majd beletesszük a vaníliás cukrot, a darált diót és a sót. Ehhez keverjük még hozzá a hideg vajat és a két tojássárgáját. Jó alaposan összegyúrjuk.
  • Felhasználásig, de min. fél óráig hűtőben tároljuk
  • Miután a tésztát kivettük, hagyjuk, hogy kicsit átmelegedjen szobahőmérsékleten. Már előmelegíthetjük a sütőt 180 fokra.
  • Ezután 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, s kör alakú formákat szaggatunk, utána pedig 180 fokon 10-15 perc alatt késszé sütjük.
  • Miután kihűltek, megtöltjük lekvárral, s újra hűtőbe tesszük. Eközben elkészítjük a csokimázat. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, belecsepegtetve némi olajat. Ezután bevonjuk őket, majd a közepükre teszünk egy-egy szem diót. Érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy a csokoládé kellőképpen megszilárduljon, az ízek pedig összeérjenek.
  • Tipp: Ha az islereket a csokibevonat előtt rácsra helyezzük és alája sütőpapírt teszünk, a lecsöpögő csokoládét újra fel tudjuk használni. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com