Az aranygaluska gyakran nagymamáinkra emlékeztet minket. Időigényes, összetett recept, de a gyerekkorunkból ismert ízek megérik.
Aranygaluska
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag
6
adagElőkészítés
45
percSütés
45
percPihentetés
1
óraÖsszesen
2
óra30
percHozzávalók
- Tészta:
50 dkg finomliszt
7 dkg vaj
1 evőkanál kristálycukor
2 dkg friss élesztő (nem száraz)
3 dl tej
2 db tojássárgája
- Szórás:
30 dkg darált dió
15 dkg kristálycukor (ízlés szerint csökkenthető)
10 dkg vaj
- Vaníliasodó:
7 dl tej
1 db vanília kikapart magja
4 db tojássárgája
6 dkg kristálycukor
1 púpozott evőkanál finomliszt
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szórjuk.
- A vajat felolvasztjuk, majd a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel a liszthez keverjük. Erős, kemény mozdulatokkal megdolgozzuk a tésztát, jól megdagasztjuk. Tetejét belisztezzük, s kelni hagyjuk egy konyharuha alatt.
- Ha megkelt a duplájára, kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. Ezután kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Egy tortaformát kivajazunk (előny, ha csatos tortaforma).
- Összekeverjük a diót és a cukrot, aztán a szóráshoz félretett vajat felolvasztjuk. A kiszaggatott pogácsákat először a vajba, végül a diós-cukros keverékbe keverjük.
- 200 fokra előmelegített sütőben letakarva 45 perc alatt megsütjük.
- Miközben sül, elkészítjük a vanílisodót. A tejet a vanília magjával felforraljuk, majd félrehúzzuk.
- Egy másik fazékban kikeverjük a tojássárgákat, lisztet és a cukrot.
- Apránként hozzáöntjük a vaníliás tejet, s sűrűre, de nem pudingsűrűre főzzük.
- A kész aranygaluska is hűljön egy kicsit, majd széttépjük, leöntjük a sodóval. Jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
Fotó: Illustratedjc / CC BY-SA 3.0