Aranygaluska

Másnap is puha aranygaluska

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc Nehézség: közepes

Az aranygaluska gyakran nagymamáinkra emlékeztet minket. Időigényes, összetett recept, de a gyerekkorunkból ismert ízek megérik.

Aranygaluska

Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

6

adag
Előkészítés

45

perc
Sütés

45

perc
Pihentetés

1

óra 
Összesen

2

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • Tészta:
  • 50 dkg 50 finomliszt

  • 7 dkg 7 vaj

  • 1 evőkanál 1 kristálycukor

  • 2 dkg 2 friss élesztő (nem száraz)

  • 3 dl 3 tej

  • 2 db 2 tojássárgája

  • Szórás:
  • 30 dkg 30 darált dió

  • 15 dkg 15 kristálycukor (ízlés szerint csökkenthető)

  • 10 dkg 10 vaj

  • Vaníliasodó:
  • 7 dl 7 tej

  • 1 db 1 vanília kikapart magja

  • 4 db 4 tojássárgája

  • 6 dkg 6 kristálycukor

  • 1 púpozott evőkanál 1 finomliszt

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
  • A lisztet egy tálba szórjuk.
  • A vajat felolvasztjuk, majd a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel a liszthez keverjük. Erős, kemény mozdulatokkal megdolgozzuk a tésztát, jól megdagasztjuk. Tetejét belisztezzük, s kelni hagyjuk egy konyharuha alatt.
  • Ha megkelt a duplájára, kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. Ezután kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  • Egy tortaformát kivajazunk (előny, ha csatos tortaforma).
  • Összekeverjük a diót és a cukrot, aztán a szóráshoz félretett vajat felolvasztjuk. A kiszaggatott pogácsákat először a vajba, végül a diós-cukros keverékbe keverjük.
  • 200 fokra előmelegített sütőben letakarva 45 perc alatt megsütjük.
  • Miközben sül, elkészítjük a vanílisodót. A tejet a vanília magjával felforraljuk, majd félrehúzzuk.
  • Egy másik fazékban kikeverjük a tojássárgákat, lisztet és a cukrot.
  • Apránként hozzáöntjük a vaníliás tejet, s sűrűre, de nem pudingsűrűre főzzük.
  • A kész aranygaluska is hűljön egy kicsit, majd széttépjük, leöntjük a sodóval. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: Illustratedjc / CC BY-SA 3.0