Az amerikai fánk, vagy más néven donut, egy mindenki által kedvelt édesség, amely tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár egy kis édes nasira. Ezek a puha, édes finomságok minden alkalomra tökéletes választás.
Fánk
Fogás: desszertKonyha: amerikaiNehézség: közepes
Adag
12
darabElőkészítés
20
percElkészítés
40
percKelesztési idő
1
óra30
percÖsszesen
2
óra30
percHozzávalók
500 gramm finomliszt
50 gramm cukor
2 darab tojás
250 ml tej
7 gramm szárított élesztő
50 gramm olvasztott vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál vanília kivonat
olaj a sütéshez
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, élesztőt és sót. Egy másik tálban keverjük össze a langyos tejet, olvasztott vajat, tojásokat és vanília kivonatot.
- Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverjük össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Ezután borítsuk lisztezett felületre, és gyúrjuk kb. 5 percig, amíg rugalmas és sima nem lesz.
- Helyezzük a tésztát enyhén olajozott tálba, fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg meg nem duplázódik a mérete.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra. Egy fánkszaggatóval vagy egy pohárral szúrjuk ki a fánkokat, és hagyjuk őket még kb. 30 percig kelni.
- Egy mély serpenyőben hevítsünk olajat közepes lángon. Óvatosan tegyük bele a fánkokat, és süssük őket aranybarnára mindkét oldalukon, kb. 2 percig oldalanként. Vegyük ki őket, és helyezzük papírtörlőre, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.
- Porcukorral vagy cukor- vagy csokimázzal díszitsük. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com