Amerikai fánk

Amerikai fánk

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc Nehézség: közepes

Az amerikai fánk, vagy más néven donut, egy mindenki által kedvelt édesség, amely tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár egy kis édes nasira. Ezek a puha, édes finomságok minden alkalomra tökéletes választás.

Fánk

Fánk

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: amerikaiNehézség: közepes
Adag

12

darab
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

40

perc
Kelesztési idő

1

óra 

30

perc
Összesen

2

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 500 gramm finomliszt

  • 50 gramm cukor

  • 2 darab tojás

  • 250 ml tej

  • 7 gramm szárított élesztő

  • 50 gramm olvasztott vaj

  • 1 teáskanál

  • 1 teáskanál vanília kivonat

  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, élesztőt és sót. Egy másik tálban keverjük össze a langyos tejet, olvasztott vajat, tojásokat és vanília kivonatot.
  • Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverjük össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Ezután borítsuk lisztezett felületre, és gyúrjuk kb. 5 percig, amíg rugalmas és sima nem lesz.
  • Helyezzük a tésztát enyhén olajozott tálba, fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg meg nem duplázódik a mérete.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra. Egy fánkszaggatóval vagy egy pohárral szúrjuk ki a fánkokat, és hagyjuk őket még kb. 30 percig kelni.
  • Egy mély serpenyőben hevítsünk olajat közepes lángon. Óvatosan tegyük bele a fánkokat, és süssük őket aranybarnára mindkét oldalukon, kb. 2 percig oldalanként. Vegyük ki őket, és helyezzük papírtörlőre, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.
  • Porcukorral vagy cukor- vagy csokimázzal díszitsük. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com