Amerikai almás pite

Az igazi amerikai almás pite

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

Az amerikai almás pite egy klasszikus amerikai desszert, amelynek karamellizált almák és a fahéjas pite tészta az alapja. Egyszerű elkészíteni, és tökéletes választás, ha valami édesre vágyunk.

Amerikai almás pite

Amerikai almás pite

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: amerikaiNehézség: könnyű
Adag

8

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

50

perc
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 300 gramm liszt

  • 10 gramm

  • 10 gramm cukor

  • 225 gramm hideg vaj

  • 1 dl víz

  • A töltelékhez:
  • 6-8 darab alma

  • 150 gramm cukor

  • 1 teáskanál fahéj

  • 1 gramm szerecsendió

  • 1 evőkanál citromlé

  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés

  • Először készítsük el a pite tésztát. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd villával vagy a kezeinkkel dolgozzuk össze úgy, hogy a tészta morzsás legyen.
  • Lassan adjuk hozzá a hideg vizet, evőkanalanként, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha összeáll, formáljunk belőle két lapos korongot, és csomagoljuk folpackba. Tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
  • Közben készítsük el az almás tölteléket. Egy tálban keverjük össze az almákat, a cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót, a citromlevet és a lisztet.
  • Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.
  • Vegyük ki a pite tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki az első lapot, majd helyezzük egy 23 cm-es piteformába.
  • Tegyük az almás tölteléket a tészta tetejére. Nyújtsuk ki a második pite tészta lapot, és helyezzük rá az almákra. Szorítsuk le a széleit, és vágjuk le a felesleges részeket ( ha szeretnénk, lehet rácsosra is készíteni a tetejét).
  • Süssük a pitét előmelegített sütőben 45-50 percig, vagy amíg a tészta aranybarnalesz és az alma töltelék megsül.
  • Hagyjuk kihűlni legalább 15-20 percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk vaníliafagyival vagy tejszínhabbal. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com