Az amerikai almás pite egy klasszikus amerikai desszert, amelynek karamellizált almák és a fahéjas pite tészta az alapja. Egyszerű elkészíteni, és tökéletes választás, ha valami édesre vágyunk.
Amerikai almás pite
Adag
8
adagElőkészítés
30
percElkészítés
50
percÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
- A tésztához:
300 gramm 300 liszt
10 gramm 10 só
10 gramm 10 cukor
225 gramm 225 hideg vaj
1 dl 1 víz
- A töltelékhez:
6-8 darab 6-8 alma
150 gramm 150 cukor
1 teáskanál 1 fahéj
1 gramm 1 szerecsendió
1 evőkanál 1 citromlé
2 evőkanál 2 liszt
Elkészítés
- Először készítsük el a pite tésztát. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd villával vagy a kezeinkkel dolgozzuk össze úgy, hogy a tészta morzsás legyen.
- Lassan adjuk hozzá a hideg vizet, evőkanalanként, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha összeáll, formáljunk belőle két lapos korongot, és csomagoljuk folpackba. Tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
- Közben készítsük el az almás tölteléket. Egy tálban keverjük össze az almákat, a cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót, a citromlevet és a lisztet.
- Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.
- Vegyük ki a pite tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki az első lapot, majd helyezzük egy 23 cm-es piteformába.
- Tegyük az almás tölteléket a tészta tetejére. Nyújtsuk ki a második pite tészta lapot, és helyezzük rá az almákra. Szorítsuk le a széleit, és vágjuk le a felesleges részeket ( ha szeretnénk, lehet rácsosra is készíteni a tetejét).
- Süssük a pitét előmelegített sütőben 45-50 percig, vagy amíg a tészta aranybarnalesz és az alma töltelék megsül.
- Hagyjuk kihűlni legalább 15-20 percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk vaníliafagyival vagy tejszínhabbal. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com