Az almás rétes egy klasszikus magyar desszert, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is. Tökéletes választás lehet bárkinek, és azonnal egy kis nosztalgiát is csempészhetünk az asztalra.
Almás rétes
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: könnyű
Adag
8
adagElőkészítés
20
percElkészítés
40
percÖsszesen
1
óraHozzávalók
6-8 darab réteslap
1,5 kilogramm alma
100 gramm cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
50 gramm morzsolt keksz vagy zsemlemorzsa
100 gramm vaj
porcukor a megszórásához
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
- Egy tálban keverjük össze az almát, a cukrot és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk állni 10 percig, hogy az alma kicsit levet eresszen.
- Készítsük elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
- Helyezzünk egy réteslapot a tepsibe, majd kenjünk rá egy kevés olvasztott vajat.
- Szórjuk meg a réteslapot morzsolt keksszel vagy zsemlemorzsával, majd helyezzünk rá egy újabb réteslapot.
- Ismételjük meg ezt a rétegezést, amíg a réteslapok elfogynak.
- A legfelső réteslapra szórjuk rá az almás tölteléket, majd csomagoljuk be a réteslapokat a töltelékkel együtt.
- Kenjünk a rétes tetejére még egy kevés olvasztott vajat.
- Süssük a rétest előmelegített sütőben kb. 40 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna lesz.
- Miután kész, hagyjuk a rétest kicsit hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
- Tálaljuk melegen, esetleg vaníliás öntettel vagy vaníliás fagylalttal kísérve. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com