Áfonyalekvár

Házi áfonyalekvár

Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: könnyű

Az áfonyalekvár tökéletes választás lehet a reggeli pirítósra vagy sütemények töltelékének is. Ez a recept egyszerű és gyors módja annak, hogy otthon is elkészítsük ezt a finomságot, és élvezhessük az áfonya ízét egész évben.

Áfonyalekvár

Áfonyalekvár

0.0 0 szavazat
Fogás: köretKonyha: nemzetköziNehézség: könnyű
Adag

4

üveg
Előkészítés

20

perc
Elkészítés

40

perc
Összesen

1

óra 

Hozzávalók

  • 1 kilogramm friss vagy fagyasztott áfonya

  • 400 gramm cukor

  • 1 darab citrom reszelt héja és leve

  • 1 evőkanál vanília kivonat

Elkészítés

  • Ha fagyasztott áfonyát használunk, hagyjuk kiolvadni és csepegtessük le egy szűrőben, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon.
  • Egy közepes lábasban tegyük össze az áfonyát, a cukrot, a citrom reszelt héját és levét. Keverjük össze alaposan.
  • Lassú tűzön melegítsük fel a keveréket, majd forraljuk fel. Ezután közepes hőmérsékletre csökkentsük a lángot, és főzzük további 30-40 percig, időnként kevergetve, amíg az áfonya megpuhul és a lekvár sűrűsödik.
  • Amikor az áfonya szétfőtt és a lekvár sűrűsödött, vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá egy evőkanál vanília kivonatot. Ízesítsük ízlés szerint, ha szükséges.
  • Töltsük az áfonyalekvárt forrón sterilizált üvegekbe, és zárjuk le szorosan. Fordítsuk a üvegeket fejjel lefelé, és hagyjuk kihűlni. Így a lekvár légmentesen záródik, és hosszabb ideig eltartható. Tárolható hűvös, sötét helyen. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com