A szilva az ősz ajándéka, így a szilvás pite remekül illik az őszi hónapok desszertjei közé. Egy jó forró teával vagy kávéval, különleges illatával feldobja a legborongósabb napok hangulatát is.
Adag
8
adagElőkészítés
30
percSütés
30
percPihentetés
20
percÖsszesen
1
óra20
percHozzávalók
- A tésztához:
50 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 darab tojássárgája
3 evőkanál tejföl
1 csipet só
2 teáskanál fahéj
- A töltelékhez:
1 kg szilva
3 evőkanál kristálycukor
1 darab citrom héja
2 teáskanál fahéj
1 marék búzadara
- A tetejére:
1 darab tojás
Elkészítés
- Kezdésként a tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, azaz a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a sót és a fahéjat. Ehhez adjuk hozzá a vajat, a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, majd két részre osztjuk, s kb. 20 percre a hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a szilvás tölteléket. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A fahéjat kikeverjük a cukorral és a citromhéjjal.
- A kör alakú sütőformát kivajazzuk. Kinyújtjuk az első adag tésztánkat, belesimítjuk és megszórjuk búzadarával, hogy ne ázzon fel a szilvától. Erre tesszük rá felfelé fordítva a szilvákat és a fahéjas-cukros-citromos porral megszórjuk.
- Ráhelyezzük a felső lapot, amit először tojással megkenünk, aztán villával megszúrkálunk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
- Tipp: Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: canva.com