Szilvás pite

A legfinomabb házi szilvás pite

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: közepes

A szilva az ősz ajándéka, így a szilvás pite remekül illik az őszi hónapok desszertjei közé. Egy jó forró teával vagy kávéval, különleges illatával feldobja a legborongósabb napok hangulatát is.

Szilvás pite

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: nemzetköziNehézség: közepes
Adag

8

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

30

perc
Pihentetés

20

perc
Összesen

1

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt

  • 20 dkg vaj

  • 10 dkg porcukor

  • 1 csomag sütőpor

  • 2 darab tojássárgája

  • 3 evőkanál tejföl

  • 1 csipet

  • 2 teáskanál fahéj

  • A töltelékhez:
  • 1 kg szilva

  • 3 evőkanál kristálycukor

  • 1 darab citrom héja

  • 2 teáskanál fahéj

  • 1 marék búzadara

  • A tetejére:
  • 1 darab tojás

Elkészítés

  • Kezdésként a tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, azaz a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a sót és a fahéjat. Ehhez adjuk hozzá a vajat, a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, majd két részre osztjuk, s kb. 20 percre a hűtőbe tesszük.
  • Amíg a tészta pihen, elkészítjük a szilvás tölteléket. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A fahéjat kikeverjük a cukorral és a citromhéjjal.
  • A kör alakú sütőformát kivajazzuk. Kinyújtjuk az első adag tésztánkat, belesimítjuk és megszórjuk búzadarával, hogy ne ázzon fel a szilvától. Erre tesszük rá felfelé fordítva a szilvákat és a fahéjas-cukros-citromos porral megszórjuk.
  • Ráhelyezzük a felső lapot, amit először tojással megkenünk, aztán villával megszúrkálunk.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Megjegyzések

  • Tipp: Porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: canva.com