Vitaminokban gazdag, kedvelt konyhai alapanyag az édesburgonya, amely felhasználási módjának szinte csak a képzelet szab határt. Négy recepttel ezúttal a sütőben, olykor egészben és héjában sült édesburgonya-változatokra koncentráltunk, hogy bő olajtól mentes, minél egészségesebb ételek kerüljenek az asztalra.
Miért fogyasszunk édesburgonyát?
Mielőtt rátérünk a héjában, akár egészben sült édesburgonya-receptekre, vessünk egy pillantást magára az alapanyagra, hogy megértsük, miért teszünk az ízlelőbimbóink mellett a szervezetünknek is szívességet a fogyasztásával.
Az édesburgonya eredete
A batáta néven is ismert édesburgonya vélhetően Peruból származik, sokoldalúságának köszönhetően fontos és népszerű alapanyag a közép- és dél-amerikai, a délkelet-ázsiai vagy az afrikai konyhában. A gyökérgumójáért tartott növény a szulákfélék családjába tartozik, s bár ezek néhány fajtája mérgező, a sárga, a vöröses, a vörösbarna vagy éppen a lila árnyalatú termény egyaránt lehet sütőben sült finomság alapja.
A batáta előnyei
Számos jó tulajdonsága miatt biztosan megéri édesburgonyát készíteni, például sült édesburgonya-receptek valamelyikét választani.
A különböző színű édesburgonyáknak eltérő a tápanyagtartalmuk, ám mindegyiké kiemelkedő, bónuszként dúskálnak A-vitaminban és a béta-karotinban. Ezek a szemünk egészségét segíthetik elő, míg a béta-karotin a rákos megbetegedések megelőzéséhez is hozzájárulhat. A batáta hasznos a vércukorszintnek, remek vasforrás, serkentheti az agyműködést, és erősítheti az immunrendszert is, így mindenképpen a tányérunkra kívánkozik.
No de milyen formában? Nézzük meg!
Egészben és héjában sült édesburgonya
Hozzávalók: édesburgonya, krémsajt/tejföl, olívaolaj, só, bors, friss petrezselyem
Ahogyan a hagyományos krumpli készítésekor, úgy a vele egyébként nem rokon változatnál is adja magát, hogy héjában sült édesburgonyaként készítsük el.
Ez nem is igényel különösebb ördöngősséget, ráadásként ebéden és vacsorán kívül brunch-szerű reggeli elemeként is berobbanthatja a napot. Első lépésként gondosan tisztítsuk meg, hogy ne maradjon piszok a héjon. A türelmetlenebb konyhatündérek félbevághatják, hogy gyorsabban, nagyjából 30 perc alatt megsüljön, míg egészben készítve szánjunk rá 45-50 percet.
Érdemes hasonló méretűeket választani, majd a megmosás után megszurkálni őket. Kenjük be alaposan olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és nagyjából 200 fokon 45-50 percig süssük.
Miután elkészült a héjában sült finomság, kenjünk rá krémsajtot vagy tejfölt, aztán díszítsük vékonyra szelt lilahagymával, esetleg szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel.
Ropogós és egészséges édesburgonya chips a sütőből
Hozzávalók: édesburgonya, olívaolaj, só, bors, pirospaprika
Méghogy a chips nem lehet – nagyjából – egészséges… Dehogynem, csak ehhez el kell rugaszkodnunk a megszokott keretektől.
Például jobb, ha otthon készítjük el, mert így tudjuk, miből mennyit használunk fel, és kevesebbet is költünk rá. Ráadásként bármelyik esti filmezést feldobja a házilag készített, ropogós édesburgonyachips a sütőből.
A titok, hogy kellően egyformára és vékonyra vágjuk a megmosott, akár héjában sütendő édesburgonyát. A sütés előtt egy tálban alaposan forgassuk meg az olaj, só, bors és pirospaprika elegyében, majd tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe. A sütőben készült édesburgonyachipset ajánlott folyamatosan figyelni, nehogy megégjen, ám kellő gondossággal 15-20 perc után találhatjuk is a ropogós nassolnivalót.
Édesburgonya hasáb sütőben
Hozzávalók: édesburgonya, olívaolaj, só, bors
A chipstől szinte csak formájában különbözik a sütőben sült hasáb édesburgonya, amely ízletes kísérője lehet hús- vagy halételeknek, netán mártogatóssal kiegészülve önmagában is megállja a helyét főételként.
Akár az édesburgonya héja is maradhat, ám hasábváltozathoz eggyel jobb megpucolni, utána pedig vágjuk hasonlóra méretűre őket, hogy egyenletesen, azonos időben sülhessenek át. Ezután sütőpapírra vagy olajjal bekent tepsibe helyezzük, majd olívaolajjal, sóval és borssal borítjuk be. Amennyiben kellően vékonyak, már 15-20 perc, 200-220 fokon történő sütés után finom mártogatóssal, akár házi ajvárral tálalhatjuk az édesburgonya hasábot.
Sütőben sült édesburgonya salátaként
Hozzávalók: édesburgonya, cékla, fetasajt, rukkola, só, olívaolaj, bors, őrölt kömény, szárított oreganó
Igazi vitamin- és energiabomba kerül ki a kezünk közül, ha céklával felturbózva salátát készítünk az édesburgonyából.
Előbb hámozzuk meg a céklát, és akár az édesburgonyát is, bár nem muszáj megfosztani a héjától. Elég, ha alaposan megtisztítjuk, és a céklával azonos méretű kockákra vágjuk. Futassuk be olívaolajjal a tűzálló tepsit, ahogyan a felvágott zöldségeket is forgassuk át olívaolajban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az őrölt kömény se maradjon ki a sorból, hogy plusz ízvilággal gazdagítsa a készülő salátát.
Ezt követően tegyük a zöldségeket sütőbe, 170 fokon 25-30 perc alatt készre is sütjük. A sült édesburgonyát és céklát szedjük egy tányérra, majd kedvünk szerint adjunk hozzá fetasajtot és rukkolát, míg a tetejére mehet némi szárított oreganó.
Fotók: canva.com