A somlói galuska az egyik legkedveltebb magyar édesség, amit sokan szeretnek sokféleképpen elkészíteni. A hagyományos receptben piskótából készítik, így mi most ezt mutatjuk meg! Egy kis érdekesség a süteményről: azért somlói lett a neve, mert Brüsszelben valaki véletlen lehagyta az y-t a díjnyertes somlyói galuska nevéből, így somlói galuska néven vált ismertté!
Somlói galuska
10
adag1
óra1
óra30
perc2
óra30
percHozzávalók
- Alap piskótához:
2 evőkanál 2 víz
4 evőkanál 4 liszt
4 evőkanál 4 cukor
4 darab 4 tojás
1 csipet 1 sütőpor
- Diós piskótához:
2 evőkanál 2 víz
4 evőkanál 4 liszt
4 evőkanál 4 cukor
4 darab 4 tojás
1 csipet 1 sütőpor
4 evőkanál 4 darált dió
- Kakaós piskótához:
2 evőkanál 2 víz
4 evőkanál 4 liszt
4 evőkanál 4 cukor
4 darab 4 tojás
1 csipet 1 sütőpor
2 evőkanál 2 kakaópor
- Sziruphoz:
1 darab 1 narancs héja
3 cl 3 rum
3 dl 3 víz
200 gramm 200 cukor
- Vanília mártáshoz:
1 dl 1 tejszín
300 gramm 300 cukor
100 gramm 100 liszt
4 darab 4 tojássárgája
1 csomag 1 vaníliás cukor
- Csokoládé öntethez:
2 cl 2 rum
10 dkg 10 étcsokoládé
50 gramm 50 vaj
5 dl 5 tej
1 evőkanál 1 liszt
2 evőkanál 2 kakaópor
1 evőkanál 1 cukor
- Piskóták közé/tetejére:
10 dkg 10 mazsola (opcionális)
10 dkg 10 dió (darált, cukrozott)
5 dl 5 tejszín
Elkészítés
- Az alap piskóta receptjéhez hasonlóan, első lépésként a 4 darab tojást szétválasztjuk és a fehérjéhez adunk 1 evőkanál cukrot, majd kemény habbá verjük fel.
- A sárgájához hozzáadjuk a többi por hozzávalót, tehát: a lisztet, sütőport, vizet, a 3 evőkanál cukrot és habot is adunk hozzá, egy keveset, és teljesen elkeverjük a tésztát.
- Ha összeállt, hozzáadjuk a megmaradt habunkat, és óvatos, finom keveréssel összekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd eloszlatjuk rajta a tésztát. 200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Ugyanezzel az elkészítéssel megsütjük a diós és kakaós piskótánkat is!
- A csokoládé öntethez felolvasztunk vajat és ehhez hozzáadjuk a lisztet, majd simára keverjük. Ha az állaga megfelelő lett, hozzáadjuk a rumot, a cukrot, a felaprított csokoládénkat és a tejet. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, ameddig besűrűsödik. Ha elkészült, megvárjuk ameddig kihűl.
- A sziruphoz a vízhez szórjuk a cukrot és összeforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a narancs héját és a rumot is, majd félretesszük, hagyjuk kihűlni.
- A vanília mártás elkészítéséhez elkeverjük a lisztet, a cukrot, a tejszínt, a tojássárgákat, kevés tejet és a vaníliás cukrot. A megmaradt tejet külön tálban felrakjuk forrni, majd a összekeverjük ezeket. Folyamatosan kevergetjük, ameddig be nem sűrűsödik.
- Ha mindezzel megvagyunk, a sziruppal jól átitatjuk a piskótáinkat, és megkenjük a diós piskótánkat a vaníliás mártással, szórhatunk rá mazsolát (érdemes vízbe áztatni és lecsepegtetni, hogy megduzzadjanak) és egy kis diót.
- Ráhelyezzük a kakaós piskótánkat, ugyanígy járunk el vele, mint a dióssal.
- Utolsó lépésként az alap piskótánkat is ráfektetjük és elsimítjuk rajta a vanília mártást, végezetül megszórjuk kakaóporral.
- Betesszük a hűtőbe egy pár órára, hogy összeérjenek az ízek.
- Tálaláskor öntsünk rá a csokoládéöntetből és nyomjunk rá tejszínhabot, illetve szórhatunk rá diót is. Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: canva.com