Somlói galuska

Klasszikus somlói galuska

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc Nehézség: közepes

A somlói galuska az egyik legkedveltebb magyar édesség, amit sokan szeretnek sokféleképpen elkészíteni. A hagyományos receptben piskótából készítik, így mi most ezt mutatjuk meg! Egy kis érdekesség a süteményről: azért somlói lett a neve, mert Brüsszelben valaki véletlen lehagyta az y-t a díjnyertes somlyói galuska nevéből, így somlói galuska néven vált ismertté!

Somlói galuska

0.0 0 szavazat
Fogás: desszertKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

10

adag
Előkészítés

1

óra 
Elkészítés

1

óra 

30

perc
Összesen

2

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • Alap piskótához:
  • 2 evőkanál víz

  • 4 evőkanál liszt

  • 4 evőkanál cukor

  • 4 darab tojás

  • 1 csipet sütőpor

  • Diós piskótához:
  • 2 evőkanál víz

  • 4 evőkanál liszt

  • 4 evőkanál cukor

  • 4 darab tojás

  • 1 csipet sütőpor

  • 4 evőkanál darált dió

  • Kakaós piskótához:
  • 2 evőkanál víz

  • 4 evőkanál liszt

  • 4 evőkanál cukor

  • 4 darab tojás

  • 1 csipet sütőpor

  • 2 evőkanál kakaópor

  • Sziruphoz:
  • 1 darab narancs héja

  • 3 cl rum

  • 3 dl víz

  • 200 gramm cukor

  • Vanília mártáshoz:
  • 1 dl tejszín

  • 300 gramm cukor

  • 100 gramm liszt

  • 4 darab tojássárgája

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • Csokoládé öntethez:
  • 2 cl rum

  • 10 dkg étcsokoládé

  • 50 gramm vaj

  • 5 dl tej

  • 1 evőkanál liszt

  • 2 evőkanál kakaópor

  • 1 evőkanál cukor

  • Piskóták közé/tetejére:
  • 10 dkg mazsola (opcionális)

  • 10 dkg dió (darált, cukrozott)

  • 5 dl tejszín

Elkészítés

  • Az alap piskóta receptjéhez hasonlóan, első lépésként a 4 darab tojást szétválasztjuk és a fehérjéhez adunk 1 evőkanál cukrot, majd kemény habbá verjük fel.
  • A sárgájához hozzáadjuk a többi por hozzávalót, tehát: a lisztet, sütőport, vizet, a 3 evőkanál cukrot és habot is adunk hozzá, egy keveset, és teljesen elkeverjük a tésztát.
  • Ha összeállt, hozzáadjuk a megmaradt habunkat, és óvatos, finom keveréssel összekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd eloszlatjuk rajta a tésztát. 200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Ugyanezzel az elkészítéssel megsütjük a diós és kakaós piskótánkat is!
  • A csokoládé öntethez felolvasztunk vajat és ehhez hozzáadjuk a lisztet, majd simára keverjük. Ha az állaga megfelelő lett, hozzáadjuk a rumot, a cukrot, a felaprított csokoládénkat és a tejet. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, ameddig besűrűsödik. Ha elkészült, megvárjuk ameddig kihűl.
  • A sziruphoz a vízhez szórjuk a cukrot és összeforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a narancs héját és a rumot is, majd félretesszük, hagyjuk kihűlni.
  • A vanília mártás elkészítéséhez elkeverjük a lisztet, a cukrot, a tejszínt, a tojássárgákat, kevés tejet és a vaníliás cukrot. A megmaradt tejet külön tálban felrakjuk forrni, majd a összekeverjük ezeket. Folyamatosan kevergetjük, ameddig be nem sűrűsödik.
  • Ha mindezzel megvagyunk, a sziruppal jól átitatjuk a piskótáinkat, és megkenjük a diós piskótánkat a vaníliás mártással, szórhatunk rá mazsolát (érdemes vízbe áztatni és lecsepegtetni, hogy megduzzadjanak) és egy kis diót.
  • Ráhelyezzük a kakaós piskótánkat, ugyanígy járunk el vele, mint a dióssal.
  • Utolsó lépésként az alap piskótánkat is ráfektetjük és elsimítjuk rajta a vanília mártást, végezetül megszórjuk kakaóporral.
  • Betesszük a hűtőbe egy pár órára, hogy összeérjenek az ízek.
  • Tálaláskor öntsünk rá a csokoládéöntetből és nyomjunk rá tejszínhabot, illetve szórhatunk rá diót is. Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: canva.com