Sertékspörkölt

Magyaros sertéspörkölt

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: közepes

A sertéspörkölt egy tipikusan magyar étel, előszeretettel készítik bográcsban. Köretként hagyományosan tészta, nokedli, főtt burgonya vagy a legklasszikusabb esetben pirított tarhonya kerül mellé. Aki egészségesebbre vágyik, használhat bulgurt vagy quinoát. Természetesen nem hiányozhat mellette az évszaknak megfelelő savanyúság, akár kovászos uborka, cékla vagy uborkasaláta.

Sertéspörkölt

5.0 1 szavazat
Fogás: egytálételKonyha: magyarNehézség: közepes
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Elkészítés

1

óra 
Összesen

1

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 2 nagy fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 70 dkg sertéscomb/lapocka vagy mindkettő vegyesen

  • 1 db paradicsom

  • 2 evőkanál olaj/zsír

  • só (ízlés szerint)

  • bors (ízlés szerint)

  • 1 csipetnyi darált kömény

  • 2 teáskanál pirospaprika

  • 1 csipetnyi majoránna (opcionális)

Elkészítés

  • A vöröshagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk, fazékban forró olajon vagy zsíron aranybarnára pirítjuk.
  • Ezután rátesszük az ízlés szerinti méretekre vágott húst, amelyet néhány percig pörkölünk, ami annyit tesz, hogy megperzseljük a hús minden oldalát, és ezzel lezárjuk a pórusait. Ennek a folyamatnak köszönhetően hívják az így készült ételeket pörköltnek. Vigyázat! Ha a nyers felkockázott húst rögtön vízzel engedjük fel, akkor már abálásról beszélünk és nem pörköltről.
  • Amennyiben a hús nem engedett elég levet, felöntjük egy kis vízzel. Amint megvan a szükséges forrásban lévő folyadékmennyiség, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, befűszerezzük sóval, borssal, valamint egy gerezd áttört fokhagymával. Érdemes megjegyezni, hogy a fokhagyma illófűszer, így most csak az egyik gerezdet használjuk fel, míg a másikat a főzés befejezte előtt kb. 10 perccel.
  • Kb. 60 perc alatt puhára főzzük. A főzési idő függ attól, hogy milyen idős húst teszünk bele.
  • Tipp: 10 perccel a főzés vége előtt tejföllel is gazdagíthatjuk, igaz, akkor már tejfölös sertéspörköltről beszélünk. Érdemes kipróbálni, hiszen így egy krémesebb, lágyabb ételt kapunk. Jó étvágyat kívánunk!