Sült oldalas

Praktikák a tökéletes sült oldalasért

Akár találós kérdés is lehetne: mi az, ami kívülről ropogós, belülről pedig elképesztően omlós? Ez a tökéletesen elkészített sült oldalas! Persze a sütésének megvannak a trükkjei, ezért lássuk, mi szükséges ahhoz, hogy a legfinomabb sült oldalas kerüljön ki a konyhánkból.

A sertésoldalas olyan különleges alapanyag, amely szinte bármelyik elkészítési móddal, többféle körettel ínycsiklandóan finom lesz. A tökéletes sült oldalas elkészítése a legtöbb konyhában szorgoskodó embernél bakancslistás tétel, és a kipipálására több mód is adja magát. Következzen most néhány hasznos info az ételek egyik királyáról és a receptről, hogy a végeredmény omlós és mégis ropogósra sült oldalas legyen.

Dolgozzunk minőségi alapanyagból 

A szaftos és finom oldalas érdekében fontos minőségi alapanyagot vásárolni: persze meghatározó tényező az ár, ám érdemes jó hússzaküzletből vásárolni az alapanyagot, hogy később ne érjen minket csalódás. Ráadásul a hentes kérésre akár az ízlésünk szerint darabolja a húst, sőt még a hártyát is leszedi, ami még ízletesebbé teheti a végeredményt.

Nyers oldalas

Nulladik lépés: a pácolás

A tökéletes sült oldalas készítésének bevezetője lehet, hogy akár egész éjszakára pácba tesszük. Bármelyik oldalas receptet is választjuk, a végeredménynek csak hasznára válhat, ha több órán keresztül olaj és fűszerek keverékében fürdetjük a húst.

Az olívaolaj, a só, bors és a fokhagyma elegye alapvető, ám tetszés szerint megbolondítható balzsamecettel, pirospaprikával, mustárral vagy paradicsommal. Ezek mixével alaposan bekenjük az oldalast, majd lefedjük, és hosszabb időtartamra a hűtőbe tesszük.

Lassan sült oldalas

Hozzávalók: 1.5 kg sertésoldalas, víz, 100 gr mustár, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkfű, ízlés szerint só, bors, olívaolaj

Az első pillanatban a három órányi (vagy még több!) sütési idő elrettenthet minket az ropogós sült oldalas készítésétől, ám ha belegondolunk, igazából kevés dolgunk lesz vele. Ha nem tette meg helyettünk a hentes, daraboljuk fel az oldalast, távolítsuk el a hártyát, és kenjük be a rozmaringot, mustárt és kakukkfüvet is tartalmazó páccal.

Ebből is tehetünk valamennyit a tepsibe, illetve „ágyazzunk” meg az oldalasnak olívaolajjal. Pro tipp, hogy a fokhagyma-granulátum helyett fokhagymagerezdeket nyomkodjunk a húsba, mert így a sütés közben átjárja az aromája.

Ezután öntsünk némi vizet a tepsi aljába, majd tegyük a fóliával letakart oldalast a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ezután csupán annyi a dolgunk, hogy három óra múlva leszedjük róla az alufóliát, és további fél órán keresztül 210 fokon aranybarnára pirítjuk. A fűszerezésnek köszönhetően az oldalas igazán gazdag ízvilágú lesz, ráadásul a lassú sütésnek hála olyan omlós a hús, hogy csak úgy elolvad a szánkban, a csontot például egyszerűen ki tudjuk húzni belőle.

Omlós sült oldalas

Ez a módszer egyébként még mindig gyors azokéhoz képest, akik egészen alacsony hőmérsékleten, 100-110 fokon akár 8-9 órán át sütik az oldalast!

Ahogyan a nagymamák készítették

Hozzávalók: 1 kg oldalas, ízlés szerint só, bors, köménymag, 300 g pecsenyezsír

Természetesen az oldalas elkészítésének is van hagyományos receptje, egy kicsit olyan, amely megidézi a gyermekkorunkat és a nagymamák finomságait.

  • Oldalas

    Sült oldalas

    Elkészítési idő 260 percNehézség: könnyű

Ez esetben a legjobb pecsenyezsírt használni, vagy ha az nincs, jöhet a mangalica, netán a házi zsír. Alaposan kenjük ki vele a tepsit, és juthat belőle magára az oldalasra is. Daraboljuk fel, majd tegyük a kikent tepsibe, és a fűszerezését oldjuk meg sóval, borssal, köménymaggal. Ezután mehet a szintén 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe, hogy egy óra elteltével megforgassuk a darabokat. Ez a fázis már csak harminc percet igényel, utána mehet a tányérra, és persze a zsírból is merjünk egy kicsit rá.

Milyen köret illik az oldalas mellé? 

Ha az oldalasról esik szó, a legfontosabb a recept, a fűszerezése, vagy miként lehet igazán ropogós, szaftos és omlós is, pedig a megfelelő köret is hozzátartozik az ízélmény teljességéhez.

Sült oldalas krumpli körettel

A hús sütését is feldobja, ha rusztikusan nagyra vágott burgonyát és hagymát halmozunk az oldalas mellé, és azzal sütjük órákon keresztül, hiszen így a hús aromáját átvéve ínycsiklandozó lesz a köret. Azonban nem szükséges, hogy a sertésoldalas kísérője is a sütőben készüljön, a krumpli bármilyen formában remek mellé. Így a petrezselymes burgonya, héjában sült krumpli, a burgonyás knédli vagy a tócsni is, sőt a vajas krumplipürével sem lehet mellélőni. Az édesburgonya a klasszikustól némileg eltérő, ám tökéletes választás sütőben vagy serpenyőben sütve.
Az ízvilághoz természetesen tökéletesen passzol a párolt lilakáposzta, jól egészíti ki a coleslaw saláta, vagy ha marad a ropogós oldalasunkból, másnap főzelék mellé is szervírozhatjuk.

Fotók: canva.com