Házi tészta

Házi tészta készítése – A nagymamák receptje és a házilag gyúrt tészta titkai

Úgy tartják, a valódi házi tészta elkészítéséhez nem kell más, mint liszt, tojás, só, no meg némi kitartás. Persze egy-két trükköt érdemes észben tartani, így most megmutatjuk a nagymamák receptjét, és azt, hogy miként készül a házilag gyúrt tészta!

Ha jártunk már Olaszországban, nagy eséllyel elsétáltunk már olyan nyitott konyhával dolgozó étterem mellett, amelyben egy idősebb nénike a szemünk láttára készített tésztát. Szimbolikus a kép, hiszen sokunkban hívhatja elő gyermekkorunkat (vagy a jelent is), amikor a nagymama házilag csinálta a tésztát, amelyből aztán finomabbnál finomabb sütemények, levesek, főételek születtek.

Ráadásul a nagyik munkájában évtizedes tapasztalat és tudás ötvöződik, a végeredményt pedig nem könnyű felülmúlni – ám ettől még megpróbálhatunk házi tésztát készíteni!

Nem ámítunk senkit, a folyamat némileg idő- és munkaigényes, ám a tésztagyúrás összességében cseppet sem bonyolult, és egy-egy modern gép segítségével könnyebb lesz a dolgunk. Bónuszként a házi tészta készítése boltban nem megvásárolható ízélménnyel ajándékoz meg minket, és nagy eséllyel olcsóbb is, mintha vásárolnánk.

Lássuk hát, miként készül a házilag gyúrt tészta!

A házi tészta minősége az alapanyagokon is múlik

Házi tészta

Mielőtt nekiállunk meggyúrni a házi tésztát, vessünk egy pillantást az alapanyagokra.

A nagymamák házi tészta receptje igen rövid lehetett, hiszen lényegében csak lisztre, tojásra és sóra van rá szükség. Ezzel azonban meg is érkeztünk az összetevők fontosságához!

A házi gyúrt tészta sikere ugyanis nagyban múlik az alkotóelemek minőségén. Persze szinte bármilyen (tyúk)tojással elkészíthető, ám zongorázhatjuk a különbséget a sima bolti és a valódi tanyasi csirkétől származó tojás között. Ami a másik fő alkotóelemet illeti, a házi tészta receptek többnyire 00-ás lisztet ajánlanak. Viszont ízlés szerint adagolhatunk hozzá teljes kiőrlésűt is, akár fele-fele arányban vegyítve a kettőt.

A házi tészta alapreceptje

Házi tészta

Összetevők: liszt, tojás, só, víz

Úgy tartják, hogy az igazi házi tészta elkészítésekor minden 100 gramm liszthez egy tojást kell adni. Ezt érdemes figyelembe venni kisebb és nagyobb adagoknál is, tehát ha a komplett famíliának készítünk tésztát házilag a krumplis tésztához, ne riadjunk vissza akár 5-6 tojás használatától sem.

A kimért és átszitált lisztet öntsük a vágódeszkára, majd vájjunk kisebb krátert a közepébe. Ide ütjük a tojásokat, amelyeket előtte fel is verhetünk. Adjunk hozzá néhány csipet sót, majd óvatosan kezdjük el beledolgozni a lisztet a tojásba.

Gép nélkül is elkészül a házi tészta

Házi tészta

A házi tészta gyúrását akár keverőgépre is bízhatjuk, mint ahogyan később a tésztanyújtó masina is sok munkát megspórolhat. Ugyanakkor jusson eszünkbe, hogy nagyszüleinknek sem sorakoztak ilyen eszközök a konyhában, így gép nélkül is elkészíthető a házi tészta.

Csupán folyamatosan és hosszabb ideig, akár 20 percig gyúrni kell egészen addig, amíg egyenletesnek nem érezzük. Ha a tojás és a liszt nem állna össze eléggé, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet. A gyúrást követően csomagoljuk alufóliába vagy sima fóliába a tésztát, majd tegyük egy órára a hűtőbe. Amíg a tészta pihen, mi is szusszanhatunk, hogy később újult erővel vágjunk neki a nyújtásnak a lisztezett deszkán.

A házi tészta gép nélkül is elkészül, elég a sodrófára hagyatkoznunk, és nagyjából egy milliméter vastagra nyújtani a masszát. Azt mondják, akkor értük el az ideális vastagságot (vagy inkább vékonyságot), ha a tészta alá befújva meg tudjuk mozdítani azt. Nagy mennyiség esetén egyébként hasznosabb több cipót formázni, és egymás után dolgozni velük.

Bánjunk bőkezűen a liszttel

Olykor minden igyekezetünk ellenére ragad a tészta, ezt azonban seperc alatt orvosolhatjuk azzal, hogy a nyújtás közben liszttel szórjuk meg. A tésztát ezután ízlés szerint formázhatjuk sima és szélesmetéltté, csuszatésztává, nagykocka tésztává, sőt derelyevágóval eperlevél tésztává.

Száraztésztát pedig úgy készíthetünk, hogy a sodrófa segítségével konyharuhára vagy asztalterítőre borítjuk az alapanyagot. Érdemes kellően meleg helyen hagyni, és az sem árt, ha van némi légmozgás, mert így érhető el, hogy az egymásra terített tésztarétegek kiszikkadva már ne ragadjanak össze, és száraztészta kerüljön ki a kezünk alól.

A házilag gyúrt tészták sajátossága, hogy a boltban vásároltnál jóval hamarabb megfőnek, így lobogó vízben akár egy-két perc alatt készre főzhetjük, míg öt perc alatt már garantáltan ízletesre puhul.

Akár színesíthetjük is a házilag gyúrt tésztát

Házi tészta

A népszerűségének köszönhetően se szeri, se száma a házi tészta recepteknek, ezért a hagyományostól eltérő finomságok is készülnek. Például paradicsom- vagy spenótpürét hozzáadásával piros és zöld színű tészta lesz a végeredmény, míg a különböző ételfestékekkel ennél is szélesebb lehet a színpaletta.
Azonban néhány csipetnyi extrával szintén feldobhatjuk a házilag gyúrt tésztát, elég csak rozmaringgal, kakukkfűvel vagy éppen bazsalikommal ízesíteni a gyúráskor.

Fotók: canva.com