Karácsonyi ebédek és vacsorák ékköve az egészben sült kacsa, ám nem kell decemberig várni, hogy az étellel ünneppé tegyük a családi összejövetelt. Az egész kacsasült elkészítése jóval egyszerűbb, mint az elsőre gondolnád, mutatjuk, hogyan lesz remek a végeredmény!
Az egészben sült kacsa olyan fenséges fogás a magyar konyhában, mint a tengerentúlon a hálaadáshoz kapcsolódó pulyka. Elegáns, közben finom és kiadós étel, az esemény, az összejövetel dísze lehet. A kacsa sütése időben elhúzódó folyamat, ám összességében sokkal kevesebb gonddal jár, mint várnánk.
Mint minden konyhai műveletnél, érdemes itt is minőségi alapanyagot választani, plusz a kacsa sütése előtt fektessünk extra hangsúlyt a hús megtisztítására. Az apró tollaktól egy kis pörzsöléssel máris megszabadulhatunk, míg az ezt is „túlélő” tollacskákat, kis tokokat tépkedjük ki. Ezt követően alaposan mossuk meg a húst, és már kezdődhet is az egészben sült kacsa készítése.
Receptek az egészben sült kacsához
A kacsa kellemes alapanyag, többféle fűszerrel, kiegészítővel is mennyei végeredményt ad.
Egészben sült narancsos kacsa
Hozzávalók: 1 egész kacsa (tisztítva, zsigerelve), 2 narancs + 1 a tálaláshoz, friss kakukkfű és rozmaring, szegfűszeg, só, bors, szerecsendió
Az egészben sült narancsos kacsa elkészítéséhez a szárnyast egy nagy fazék forró vízben tíz percig főzzük, majd a bőrét szurkáljuk meg hústűvel, a zsíros részen irdaljuk be. Az üres hasüreget megborsozzuk, beletesszük a szegfűszeget, a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd szeletekre vágott narancsokkal töltjük meg. Kívül sóval és borssal fűszerezzük, és utána ízlés szerinti mennyiségben szerecsendiót reszelünk rá. Az előkészített kacsát sütőrácsra helyezzük, alatta pedig egy tepsibe két deciliter vizet töltünk.
A nagyjából 160 fokra előmelegített sütőben egy órán át hagyjuk. Utána megfordítjuk, plusz a közben belőle kisült szaft és a víz keverékével alaposan meglocsoljuk. Ezt követően negyven percen keresztül sütjük, hogy aztán ismét átkenegessük, megforgassuk és hasonló időre visszategyük. Ezután magasabb, 200-220 fokos hőmérsékletre tekerjük a sütőt, és hozzávetőleg 20 percig sütjük, addig, amíg szép piros színt nem kap.
Ízlés szerint mártást is készíthetünk hozzá: a szaftot leszűrjük, narancslevet facsarunk hozzá, majd felforraljuk. Narancslikőrrel bolondítjuk meg, és hideg vajdarabokkal selymes állagúra finomítjuk.
Narancsos kacsa
Elkészítési idő 105 percNehézség: közepes
Egészben sült kacsa almával
Hozzávalók: 1 egész kacsa (konyhakész), 4 db alma, 2-3 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, só, bors, majoranna, rozmaring
A kacsasütés másik népszerű módja az egészben sült kacsa almával. Kezdésként az üres hasát alaposan bekenjük majorannával és rozmaringgal, majd almával tömjük meg. Ez már csak azért is hasznos, hogy a sütés közben véletlenül se essen össze a kacsa. A bőrét megszurkáljuk, és aládugdossuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. A vöröshagymákat rusztikusan vastagra vágjuk, és tepsibe halmozzuk, hogy utána erre az ágyra fektessük a kacsát, amelyet a töltelék mögött hústűkkel összetűzünk.
A légkeveréses sütőben 160, a hagyományosban 180 fokon nagyjából három órán keresztül sütjük, időnként a saját zsírjával locsolva. Ezt követően 15-20 percre grill fokozatra válthatunk, hogy elnyerje a konyhai szaklapokból és a nagymama asztaláról ismert piros színét. Később az almaszeletekkel és krumplipürével tálaljuk.
Kacsa sütése különböző sütőkben
Más ételek elkészítésekor is tapasztalhattuk már, hogy a recepthez képest eltérő lesz a végeredmény, pedig mindent a leírtak szerint csináltunk. Ennek olykor egészen egyszerű oka van: a sütő.
Érezhető a különbség attól függően, hogy hagyományos vagy légkeveréses elektromos sütőben készítjük az ételt, pláne, ha régi sparheltben gyújtunk be, netán fatüzeléses kerti sütőbe pakoljuk a kacsát.
A fentiek közül bármelyik receptet is választjuk, a kacsa sütésekor mérlegeljük a különböző sütőformákból fakadó eltéréseket. A hagyományos sütőben alapvetően alsó vagy felső fütőelem adja a meleget, és ha mindkettő van, akkor érdemes az alsót és a felsőt is bekapcsolni, hogy egyenletesebben süljön át a kacsa. A légkeveréses sütőben ez alapból biztosított, hiszen abban ventilátor teríti szét a forró levegőt. Ebből fakadóan elég alacsonyabb, a hagyományosnál akár 20 fokkal is kevesebb hőmérsékletet választani, úgyis minden elemet átjár a hő.
Azonos hőmérsékletnél a légkeveréses sütőben persze hamarabb elkészül a kacsa, ám mert éppen a lassú sütés a fontos, inkább ne spóroljunk a rá fordított sütési időn, az ízek meghálálják majd a türelmünket.
Rosé kacsamell
Elkészítési idő 65 percNehézség: közepes
Az egészben sült kacsa tálalása
Ha már a fentiek szerint minden részletre ügyelve, nagy gonddal, időt és energiát nem sajnálva elkészítettük a tökéletes egészben sült kacsát, kár lenne a végén, a hiányos tálalással elrontani az élményt. És nem arra gondolunk, milyen tányérra porciózzuk az ételt, hanem mit teszünk az ideális esetben vonzóan piros, omlós húsú szárnyas mellé.
A kacsához igazán passzol a lila vagy akár fehér káposztából készült párolt köret, bár ha például narancsos verzióra szavaztunk, akkor finomabb társat jelenthet a párolt rizs, a vajas krumplipüré vagy a törtkrumpli. A kacsacomb mellé néhányan káposztás rétest vagy káposztás tésztát is készítenek, ám az utóbbi, főételként is ismert fogás talán már túl gazdaggá is teszi a menüt.
Rozmaringos kacsamell
Elkészítési idő 55 percNehézség: közepes
Fotók: canva.com