Az elmúlt évtized legnépszerűbb diétái és étrendjei

Világszerte egyre többen szeretnének fenntartható és egészséges módon táplálkozni, ami nem könnyű feladat, hiszen jól el kell találni, melyik étrend áll hozzánk a legközelebb. Sokféle diéta létezik, mindegyik egy kicsit eltérő, más-más élelmiszercsoportra helyezik a fókuszt, az ember csak kapkodja a fejét, hogy melyiket is válassza, ha változtatni szeretne. Most bemutatjuk az elmúlt évtized négy legnépszerűbb étrend-trendjét, tartson velünk!

Alacsony szénhidráttartalmú étrend

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend korlátozza a szénhidrátok fogyasztását (jellemzően cukor és keményítő formájában), míg a magas fehérje- és egészséges zsírtartalmú élelmiszereket támogatja. Célja, hogy csökkentse a szervezet inzulinszintjét, és arra ösztönözze, hogy a szénhidrátokból származó glükóz helyett a raktározott zsírt égesse el. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben korlátozott élelmiszer a kenyér, a tészta, a rizs, a burgonya, a cukros italok és az édes rágcsálnivalók. Támogatott ételek a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek, a nem keményítőtartalmú zöldségek, a diófélék és az egészséges olajok.

Alacsony zsírtartalmú diéták

Az alacsony zsírtartalmú diéta korlátozza a zsír mennyiségét az étrendben, és az egészségtelen zsírok, például a telített, illetve transzzsírok mennyiségének csökkentésére fókuszál, míg a szénhidrátok és fehérjék fogyasztásának növelését támogatja. A nemkívánatos élelmiszerek közé sorolja a zsíros húsokat, a magas zsírtartalmú tejtermékeket és a sült ételeket. Fontos megjegyezni, hogy nem minden zsír egyforma, és egyes zsírok, például az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez, ezért ez a diéta sem iktatja ki az összes zsírt, hanem inkább az egészségesebb zsírok kiválasztását tűzi ki célul.

Növényi alapú étrendek

A növényi alapú étrendek minimálisan feldolgozott, növényi eredetű élelmiszerek fogyasztására összpontosítanak, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket és magvakat. Ez a fajta étrend általában elkerüli vagy korlátozza az állati termékek, például hús, tejtermék és tojás fogyasztását. Célja a szükséges tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok beszerzése, kizárólag növényi alapanyagokból. A növényi alapú étrendnek számos változata létezik, beleértve a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus étrendet.

Időszakos böjt

Az időszakos böjt egy olyan étkezési minta, amelyben váltakoznak a böjtölési és a hagyományos evési időszakok. Nem arra fókuszál, hogy milyen ételeket fogyasztunk, hanem arra, hogy mikor fogyasztjuk el azokat. Az időszakos böjt mögött az az elképzelés áll, hogy a szervezet a legutóbbi étkezésekből származó glükóz helyett a zsír formájában elraktározott energiáit használja fel. Sokféle változata létezik, mint például a váltakozó napi böjt, amikor az ember egyik nap normálisan eszik, a következő napon pedig korlátozza a bevitt kalóriát, valamint az időkorlátos böjt, amikor minden nap egy meghatározott időtartamra korlátozódik az étkezés.

Összességében elmondható, hogy a legjobb étrend az, ami fenntartható, kiegyensúlyozott, és megfelel az egyedi szükségleteknek, céloknak, éppen ezért nagyon fontos, hogy minden új diéta megkezdése előtt konzultáljunk dietetikussal. Ha pedig döntöttünk, akkor már csak ki kell választanunk az adott étrendbe illeszkedő fogásokat az Interfood gazdag ételkínálatából.

Fotó: freepik.com

Hirdetés (X)