Csirkemell készítése

A tökéletes csirkemell sütése – Serpenyőben és tepsiben

Igazi jolly joker a csirkemell, hiszen kiadós hétvégi ebédnek éppen úgy jó, mint könnyed és gyorsan elkészíthető hétköznapi vacsorának. A csirkemell sütése serpenyőben és tepsiben sem extra kihívás, viszont arra ügyelnünk kell, hogy ne száradjon ki. Jöjjön néhány praktika a csirkemell elkészítéséről kezdőknek és haladóknak egyaránt!

Aki fogyaszt húst, az jó eséllyel eszik csirkemellet is, hiszen finom, könnyű, fehérjében gazdag, bónuszként számos vörös húshoz képest alacsonyabb a kalóriatartalma, és egyszerűbben dolgozza fel a szervezet.

Csaknem a végtelenségig variálható, mert pompásan passzol zöldséghez, rizshez és salátához, plusz számtalan tésztás receptet ismerünk vele. Összességében a csirkemell sütése a kezdőknek is hálás feladat, mert szinte garantált a siker. Hogy a szinte szót kiiktathassuk a képletből, következzen néhány recept a tökéletes sült csirkemellért!

Csirkemell sütése serpenyőben

Csirkemell serpenyőben

A csirkemell egyik pozitív tulajdonsága, hogy akármilyen fogást alkotunk belőle, nem kell órákig görnyedni a konyhában. A tökéletes csirkemell például serpenyőben is elkészíthető, csak győzzünk eleget csinálni minden éhes szájnak. Alapfeltétel azonban, hogy ha a mélyhűtőből vesszük ki a kicsontozott húst, akkor hagyjuk teljesen felolvadni, ne félig fagyottan pakoljuk a serpenyőbe.

A legegyszerűbb változat a natúr csirkemell, amelyet kettévágva elég sóval és borssal meghinteni. Ezt követően forrósítsuk fel a serpenyőt, majd tegyünk bele némi olajat – néhány evőkanál elég lehet belőle, ám a napraforgó- helyett érdemes olívaolajat választani. Ezt követően kellő időt hagyva, de olykor megfordítva addig sütjük, amíg nem kap egy kis színt. A vékonyra vágott csirkemellszeletek serpenyőben sütésére elég néhány percet szánni, ám figyeljünk arra, hogy a felpattogó olaj ne égesse meg a bőrünket, és nem száradjon ki a csirkemell.

Ezt elkerülendő érdemes még sütés közben is némi olajat adni hozzá, netán alapból vajon sütni, és közben is ráolvasztani apróbb darabokat.

A csirkemellet nemcsak egyben süthetjük meg serpenyőben, hanem még biztosabb a siker, ha kisebb darabokra vágjuk. Az apróbb elemek ugyanúgy mehetnek a felhevített olajra, majd néhány perc sütés után máris elkészülnek. Remek adalékai lehetnek bármilyen salátának, vagy az apróra vágott csirkemelldarabokból készíthetünk tejszínes-spenótos csirkemellet, hogy aztán tésztával, rizzsel vagy más körettel tálaljuk.

Csirkemell sütése serpenyőben és sütőben 

Csirkemell sütőben

Éppen azért, hogy a csirkemell a sütés közben tényleg ne száradjon ki, sokan a serpenyős és a sütős sütés közös változatát választják. Ilyenkor a csirkemellet úgy készítjük el, mintha steaket akarnánk tálalni, azaz a részben már megfűszerezett darabokat félpercenként megfordítjuk a serpenyőben. Nagyjából öt-hat perc után kialakul egy szemre is tetszetős kéreg, ez csalhatatlan jele annak, hogy a csirkemell sütésének a sütőben kell folytatódnia. A 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben nagyjából 15 percet kell töltenie ahhoz, hogy igazán omlós, mégsem száraz, azaz már-már tökéletes csirkemellet kapjunk.

Persze rátehetünk még egy lapáttal, ha a sütőben elkészült csirkemellet egy-két percig ismét megforgatjuk a serpenyőben – a korábbi ízesítésnek pikáns íztöbbletet adhat, ha fűszervajon futtatjuk meg.

Csirkemell sütése csak a sütőben 

Amennyiben akarunk, teljesen eltekinthetünk a serpenyős megoldástól, hiszen a csirkemellet egészben a sütőben is megsüthetjük, néhány alapszabályt viszont érdemes betartani annak érdekében, hogy biztosan elkerüljük a filé kiszáradását.

1. Ne csak a tepsit vagy a jénait, hanem magát a csirkemellet is alaposan dörzsöljük be olívaolajjal, a finom „takaró” ugyanis segít megóvni a húst a kiszáradástól.

2. A hűtőből kivett húst ne tegyük azonnal a sütőbe, hanem hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy később a tepsiben jobban megőrizze a nedvességtartalmát.

3. Bír a serpenyő után a sütőbe tett csirkemellet elég nagyjából 150 fokon sütni, ha csak a sütőt vesszük igénybe a folyamathoz, akkor bátran tekerjük feljebb, 200-ig a hőfokot. A rövid idő alatt kapott intenzív hőmérséklet hozzájárul ahhoz, hogy omlós legyen a végeredmény.

A pácolás sokat számít

Csirkemell pácolva

Összességében akár a serpenyőt, akár a sütőt és a tepsit választjuk a csirke sütéséhez, a tökéletes végeredmény elérésében rengeteget segít az időben bepácolt alapanyag.

Egyrészt az összetevők a pácolás ideje alatt szépen átjárják a csirkemellet, másrészt bűvös védelmi réteget vonnak a hús köré, így garantáltan elkerüljük, hogy a sütés közben kiszáradjon a hús. Nem meglepő, hogy a rutinos szakácsok mellett a kezdők kedvenc trükkje is a pácolás.
Ízlés szerint érdemes olívaolajat, rozmaringot, pirospaprikát, borsot, curryt és kakukkfüvet összekeverni, majd alaposan bekenni vele a csirkemellet. Öntsünk rá bátran a pácból, és aztán hagyjuk akár egy éjszakára, de legalábbis jó néhány órára a hűtőben. Ugyanakkor a sót csak közvetlenül a sütés előtt használjuk, másként elvonja a húsból a nedvességet!

Fotók: canva.com